Džonson: Širenje delta soja korone u Britaniji – jako, jako zabrinjavajuće

Svet 12. jun. 202122:018 komentara
Podeli:
LEON NEAL / POOL / AFP

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je da je širenje delta soja koronavirusa u Britaniji, koji se prvo pojavio u Indiji, jako zabrinjavajuće, izazivajući strahovanja da bi moglo da se odloži ukidanje poslednjih antikovid restrikcija.

Povezane vesti

„Jasno je da je indijska varijanta prenosivija i da broj slučajeva i broj hospitalizacija raste“, rekao je Džonson za Skaj Njuz na margini samita G7 u Kornvolu.

On je dodao da se za sada ne zna tačno kako će se to odraziti na broj umrlih, ali je istakao da je jasno da se radi o „vrlo, vrlo zabrinjavajućoj stvari“.

Ovaj soj virusa je oko 60 odsto zarazniji od soja alfa koji se pojavio u Engleskoj, i sada je dominanatan u Velikoj Britaniji, zemlji koja ima najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi, gotovo 128.000.

Posle dugog zimskog zaključavanja i opsežnog programa vakcinacije, britanska vlada je postepeno ukidala restrikcije.

Ukidanje poslednjih mera – pod znakom pitanja

Ukidanje poslednjih mera, ograničenje okupljanja i venčanja, rada barova, otvaranje diskoteka, prvobitno predviđeno za 21. jun, sada je pod znakom pitanja zbog nedavnog skoka broja zaraženih, koji sada prelazi 7.000 novih slučajeva dnevno.

Manje optimističan oko ovog totalnog ukidanja mera 21. juna nego što je bio početkom meseca, Džonson je ipak rekao da još nije doneta nikakva odluka i zamolio da se sačeka zvanična objava predviđena za ponedeljak.

„Ono što želimo je da se osiguramo da je ta mapa puta nepovratna. Ali, ne možete imati nepovratnu mapu puta ako niste spremni da budete obazrivi“, rekao je premijer.

Mnogi naučnici su pozvali na obazrivost naspram širenja soja delta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar