Džonson na marginama samita G7 razgovarao sa Merkel i Makronom

Svet 12. jun. 202112:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/Stefan Rousseau/Pool via AP

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sastao se, na marginama samita G7, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, usred sve većih tenzija između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.

Džonson se sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja organizovan je u Kornvolu, na jugozapadu Engleske.

Dve strane su u diplomatskom sukobu oko trgovinskih aranžmana u Severnoj Irskoj, jedinim delom Velike Britanije koji se kopnom graniči sa Unijom.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o „protokolu o Severnoj Irskoj“, o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu, koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Severna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

Cilj tog protokola je izbegavanje fizičke granice između Severne Irske i Irske, članice EU.

Međutim, lokalne vlasti u Severnoj Irskoj sve više izražavaju nezadovoljstvo tim protokolom jer osuđuju de fakto uvođenje granice na Irskom moru usred Velike Britanije.

Komentari

Vaš komentar