Džonson kaže da je platio kaznu zbog žurke tokom zaključavanja zbog kovida

Svet 12. apr. 202220:412 komentara
Podeli:
Izvor: JESSICA TAYLOR/AFP/UK PARLIAMENT

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je platio kaznu zbog kršenja pravila o izolaciji zbog koronavirusa koja je donela njegova vlada.

Pročitajte još:

Iz istog razloga je londonska policija novčano kaznila više od 50 osoba, uključujući i učesnike kovid žurke u britanskoj vladi uoči sahrane muža britanske kraljice princa Filipa.

Džonson je učestvovao na zabavi, uputio je izvinjenje zbog te „greške“ i rekao da mu nije palo na pamet da bi okupljanje na njegov rođendan, u junu 2020. godine, moglo da predstavlja kršenje pravila.

Londonska policija je danas obavestila i ministra finansija Rišija Sunaka da će biti kaženjen.

Izveštaji o žurkama u bašti Dauning strita tokom pandemije virusa korona prvi put su se pojavili u decembru, ali je tada Džonson demantovao tvrdnje da nije poštovao sve mere.

I Džonsonova supruga Keri Džonson će morati da plati kaznu.

Londonska policija je istraživala navode o 12 okupljanja u Dauning stritu tokom karantina i uručila je više od 50 kazni, s tim da se očekuje da će ih biti još.

Portparol organizacije "Porodice ožalošćenih tokom kovida traže pravdu" Lobi Akinola je izjavila da je bilo "neverovatno bolno" saznanje da su tako visoko pozicionirani zvaničnici bili na zabavama, dok porodice nisu mogle da budu sa voljenima na samrti.

Jedan od lidera Zelenih Edrijen Remzi ocenio je kako kazne pokazuju "neotesano ponašanje vladajućih konzervativaca, koji misle da su nedodirljivi".

Lliberali predlažu sednicu parlamenta, koji je na uskršnjoj pauzu, da bi se glasalo o poverenju Džonsonu, što podržava partija Zelenih, dok vladajuća Konzervativna stranka traži javno izvinjenje zvaničnika.

Kažnjeni mogu da plate novčani iznos u roku 28 dana ili da ulože žalbu na odluku policije. U tom slučaju policija preispituje slučaj i povlači kaznu ili predmet predaje sudu.

Prekršajne kazne za kršenje kovid mera ne ulaze u krivični dosije, navodi britanski BBC.

Komentari

Vaš komentar