Džonson imenovao nove ministre zdravlja i finansija

Svet 06. jul 202208:151 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dominic Lipinski/PA via AP

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je bivšeg preduzetnika i sadašnjeg ministra obrazovanja Nadhima Zahavija za novog ministra finansija, a Stiva Barklija za ministra zdravlja.

Zahavi (55) suosnivač je poznate kompanije YouGov i započeo je svoju političku karijeru u konzervativnim krugovima u Londonu. Popularnost je stekao vođenjem vakcinacije Britanaca tokom pandemije.

Povezane vesti:

Ova imenovanja usledila su nakon što su Riši Sunak i Sajid Džavid podneli ostavke na dužnosti ministra finansija i ministra zdravlja. Da podnosi ostavku na mesto britanskog ministra finansija Sunak je objavio na Tviteru, dok je Sajid Džavid podneo je ostavku na mesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Džonsonu.

Zasad su oni jedina dva ministra u vrhu kabineta premijera koji su podneli ostavke, dok su druge visoke osobe izrazile podršku Džonsonu. Ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koja se smatra vodećim kandidatom za njegovu zamenu, rekla je da je „sto posto iza premijera“.

Ostavke su usledile nakon što je Džonson ranije tokom dana bio prisiljen na ponižavajuće izvinjenje zbog svog rešavanja spora oko osramoćenog zamenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Krisa Pinčera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinčhera za „nedolično“ ponašanje.

Pinčer je podneo ostavku na dužnost prošle nedelje nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Džonsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

Ovaj novi skandal bila je kap koja je prelila čašu dvojice ministara pošto je Boris Džonson prošli mesec jedva preživeo glasanje o poverenju među konzervativnim poslanicima kojih je više od 40 posto glasalo protiv njega.

Komentari

Vaš komentar