Džonson dobio upit policije kao deo istrage o žurkama u Dauning stritu

Svet 12. feb 202215:485 komentara
Podeli:
Izvor: Gareth Fuller/Pool via REUTERS

Premijer Velike Britanije Boris Džonson dobio je upit londonske Metropolitan policije, kao deo istrage o žurkama u sedištu vlade u Dauning stritu tokom zatvaranja zbog pandemije kovid-19, saopštio je kabinet premijera.

Ukoliko se potvrdi da je prekšio kovid mere, koje je donela njegova vlada, Džonson će biti kažnjen, a suočiće se sa još jačim pritiskom stranačkih kolega da podnese ostavku zbog afere koja se naziva „partigejt“, javlja agencija AP.

U Konzervativnoj stranci sve je više onih koji traže Džonsonovu ostavku, a u „red su stali“ i bivši lideri te partije koji se protive njegovom ostanku na vlasti ukoliko je prekršio pravila.

Kabinet britanskog premijera potvrdio je saopštenjem da je Džonsona kontaktirala policija, što se dešava u trenutku „ključanja“ u Ukrajini, kada je Velika Britanija uputila poziv svojim državljanima da se evakuišu zbog moguće ruske invazije.

Džonson je odbacio bilo kakvo pogrešno činjenje, ali ja on navodno bio na „od šest do 12“ događaja u Dauning stritu 10 i u drugim objektima vlade, koje policija istražuje.

Britanski premijer je priznao da je prisustvovao žurci „donesi svoje piće“ vrtu Dauning strita 10 u maju 2020. godine, tokom prvog zatvaranja zbog pandemije, ali je naveo da je bio uveren da je to „radni događaj“.

Džonson je, kako se navodi, prisustvovao i skupu koji koji je organizovala njegova supruga Keri u rezidenciji u Dauning stritu, a tokom te žurke čula se muzika grupe ABBA.

Policija je upite poslala na adrese 50 osoba, uključujući premijera i njegovu suprugu, tražeći da nabroje svoje aktivnosti određenim danima koja su predmet istrage.

Na upitnik policije se mora odgovoriti u roku od sedam dana, a status tih prijava je isti kao da su osobe odgovarale pred policijskim službenicima u stanici.

Komentari

Vaš komentar