Džonson: Bez referenduma u Škotskoj u doglednoj budućnosti

Svet 27. feb. 202114:2715 komentara
Podeli:
Izvor: Anthony Devlin/Pool via REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da neće biti referenduma u Škotskoj u doglednoj bliskoj budućnosti, kao i da težište sada mora biti na borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Mislim da se političari širom Britanije sada moraju fokusirati na borbu protiv virusa. Iskreno, ja ne vidim ni vrednost ni korist od referenduma u bilo kom trenutku u bliskoj budućnosti, posebno kada moramo da porazimo kovid i povedemo državu napred“, rekao je Džonson.

U međuvremenu, London je potvrdio da formira novi Odbor koji se će fokusirati na uniju, a njegov osnovni zadatak je očuvanje unije Britanskog Kraljevstva.

Pozivajući se na neimenovan izvor u Vladi, list Daily Mail je objavio da formiranje nove komisije nije znak „konfuzije i panike, već pokazuje posvećenost Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i fokus premijera Borisa Džonsona na sve zemlje Kraljevstva“.

Ovo je usledilo nakon izjave Majkla Rasela, škotskog ministra za Ustav, Evropu i spoljne poslove, koji je krajem januara rekao da će novi referendum o nezavisnosti Škotske biti održan šest meseci nakon usvajanja zakona o referendumu, što se očekuje u junu.

On je rekao da će, ako Škotska nacionalna partija ostane na vlasti nakon izbora u maju, ona jednostrano tražiti novi referendum, ukoliko Džonson nastavi da odbacuje tu opciju.

Džonson je krajem januara rekao da su „beskrajni razgovori“ o mogućem drugom škotskom referendumu potpuno nebitni za većinu naroda u Britaniji.

Komentari

Vaš komentar