Džihić: Putinov režim će se urušiti, Srbija mora da se opredeli

Svet 25. feb. 202218:22 > 18:2313 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Strategija predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “sedi na nekoliko stolica” se iscrpljuje i dugoročno je nemoguća, kaže Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodne odnose. On smatra da je “sramno” za Srbiju što se našla u društvu Belorusije kao zemlja koja nije osudila invaziju Rusije na Ukrajinu.

Pročitajte još:

“Srbija u ovom momentu mora da se opredeli”, rekao je Džihić u Danu uživo na N1.

Ocenio je da bi bilo pogubno po Srbiju i demokratiju u Srbiji ako “ne stane na stranu slobodarskog dela sveta” i umesto toga se prikloni Rusiji.

Upitan o paralelama koje se povlače između invazije na Ukrajinu i bombardovanja SR Jugoslavije, kaže da su istorijske analogije često pogrešne i da bi onda Rusija trebalo da prizna Kosovo.

Kaže da pored “svih strategija, pragmatizma i kalkulacije” predsednika Vučića, on mora da kaže šta je njegova vizija budućnosti – a ako je to da Srbija bude izolovana zajedno sa Rusijom, to je možda “najporaznija vizija koju srpsko društvo može da ima”.

Govoreći o sankcijama koje Zapad uvodi Rusiji, kaže da one mogu da budu delotovrne “samo kad postoji trunka racionalnosti kod svih aktera”, dok je ruski predsednik Vladimir Putin poslednjih dana napustio racionalnu argumentaciju i prešao u iracionalnu i agresivnu.

Za sankcije kaže da će pogoditi rusko stanovništvo, otežati položaj Putina i ruske aelite, ali neće dati neposredni rezultat.

Međutim, njegova prognoza za vlast u Rusiji nije povoljna na duži rok.

“Mislim da u nekoj srednjoj-dugoročnoj perspektivi možemo da očekujemo da će pod teretom sankcija, pritiska i statusa parije evropske i svetske politike doći do urušavnaja Putinovog režima”, ocenio je Džihić.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu ne postoje pretpostavke za istinski dijalog Kijeva i Moskve.

“Imamo otvorenu agresiju, pretnje ruske vojne mašinerije prema liderstvu Ukrajine. Dijalog pod tim uslovima može biti samo neka vrsta farse, gde moćniji diktira slabijem kako da se ponaša”, rekao je on.

Na pitanje o reakcijama saveznika Ukrajine, Džihić ocenjuje da se Zapad “već dugo vremena” vraća na “uobičajenu politiku koju smo viđali poslednjih 10-15 godina”, a to je, po njemu, politika pokušaja da se pomire svi mogući interesi.

Džihić smatra da je potrebno da se sankcije Rusiji pojačaju, a da treba da se razmisli i o drugim mehanizmima pomoći Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar