Dvorac Versaj obezbeđuje 1.500 policajaca zbog samita EU

Svet 10. mar 202214:30 > 14:301 komentar
Izvor: Sameer Al-DOUMY / AFP

Dvorac Versaj koji će biti domaćin neformalnog samita lidera Evropske unije (EU), obezbeđuje oko 1.500 policajaca, a mnogi građani u okolini dvorca su zamoljeni da ograniče kretanje, preneo je francuski list Parizijen.

Samo mesto Versaj u okolini Pariza nije doživelo takvo obezbedjenje od skupa Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) 1982. godine za vreme francuskog socijalističkog predsednika Fransoa Miterana, naveo je list.

Samit u Versaju organizuje francuski predsednik Emanuel Makron u sklopu programa francuskog šestomesečnog predsedvanja EU.

Kako su navele gradske vlasti, saobraćaj će biti u prekidu za vreme trajanja samita koji zvanično počinje posle podne, dok su ispred glavnog ulaza u dvorac postavljeni šatori za prijem do 1.000 novinara.

Francuski mediji su najavljajući samit nedadno istakli značaj mesta održavanja neformalnog samita. Dvorac Versaj koji je bio dom poznatih francuskih kraljeva, bio je domaćin potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je 1919. godine okončan Prvi svetski rat.

Francuski predsednici su koristili Versaj da ugoste strane državnike i skupove, a pošto će jedan od glavnih tema samita biti ruska invazija na Ukrajinu, mediji su podsetili da je Makron upravo u raskošnom dvorcu krajem maja 2017. na početku svog mandata ugostio predsednika Rusije Vladimira Putina.

Komentari

Vaš komentar