Dvojica novinara ubijena i zapaljena dok su izveštavali o protestima na Haitiju

Svet 14. sep 202200:211 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ralph Tedy Erol

Dvojica haićanskih novinara ubijena su i njihova tela zapaljena dok su izveštavali u kvartu pod kontrolom bandi u glavnom gradu, u drugom takvom ubistvu ove godine, javilo je haićansko udruženje novinara.

Oni su bili među sedam novinara koji su napadnuti u nedelju u kvartu Site Solej u Port-o-Prensu dok su istraživali pogoršanje nasilja u tom delu, uključujući o nedavnom ubistvu 17-ogodišnje devojke, saopštilo je Udruženje nezavisnih novinara Haitija.

Ubijeni novinari identifikovani su kao Tajson Latig i Francen Šarl.

Jedan novinar iz Udruženja rekao je za radio Metropol Haiti da su novinari uhvaćeni u zasedi dve neidentifikovane zaraćene bande. On je rekao da je pet ostalih novinara ostalo nepovredjeno, dodajući da tela dve žrtve još nisu pokupljena.

Udruženje je osudilo taj „zločinački čin“ i zatražilo da vlada poravi pogoršanu bezbednost u zemlji gde se beleži rast ubistava i otmica.

Bande su postale snažnije od ubistva predsednika Žovenela Moiza u julu 2021.

„Novinari su samo radili svoj posao. Nisu počinili nikakav zločin“, navelo je udruženje, dodajući da su ubistva dodatni dokaz da je država nesposobna da zaštiti živote i imovinu, što nije ništa drugo nego kršenje ljudskih prava.

Međuameričko udruženje novinara (Inter American Press Association) sa sedištem u Majamiju pozvalo je vlasti da nadju odgovorne i navelo da je ova godina bila najnasilnija za medije od kada organizacija vodi podatke 1987. godine.

Ta organizacija je navela da haićanski novinari obavljaju svoj posao u uslovima ekstremnog rizika i nepovoljnim okolnostima po pitanju sredstava i zaštite.

Premijer Ariel Anri takodje je osudio ubistva navodeći da je duboko šokiran njima.

Komentari

Vaš komentar