Duterte preti hapšenjem nevakcinisanih osoba ako prekrše karantin

Svet 06. jan 202220:117 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Lean Daval Jr.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte zapretio je da će nevakcinisane osobe biti uhapšene ukoliko se ogluše o naredbu da ostanu kod kuće, nakon što je u toj zemlji potvrđen najveći broj zaraženih koronavirusom u poslednja tri meseca.

Duterte je u televizijskom obraćanju naciji poručio da će tražiti od vođa zajednica da potraže nevakcinisane osobe i osiguraju da one ne izlaze iz svojih domova, prenela je Hina.

„Ako se ogluše, ako budu izlazili i kretali se u zajednici, dopušteno je da se zaustave, a ako ne poslušaju, kapetan je sada ovlašćen da ih uhapsi“, rekao je Duterte.

Dnevne zaraze koronavirusom na Filipinima su najviše od 26. septembra i danas su dostigle 17.220 novih slučajeva, uključujući one uzrokovane omikron sojem.

Brojka, koja je više nego trostruka veća u odnosu na utorak, dovela je ukupan broj zaraza iznad 2,88 miliona, a preminulih je više od 51.700, čime u jugoističnoj Aziji Filipini zauzimaju drugo mesto po smrtnosti, odmah iza Indonezije.

Krajem prošle godine potpuno je vakcinisano 49,8 od ukupno 110 miliona stanovnika, odnosno 45 osto. Nevakcinisane osobe koje žive u Manili smeju da izađu iz domova samo iz neophodnih razloga.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar