Duterte neće sarađivati sa MKS u istrazi o ratu njegove vlade protiv droge

Svet 16. sep 202109:221 komentar
Rodrigo Duterte
Izvor: Ted Aljibe/AFP

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u istrazi o ratu protiv droge koju vodi njegova vlada, rekao je advokat filipinskog šefa države.

Izjava je data dan pošto je MKS dao odobrenje za sprovođenje istrage o kampanji filipinske vlade protiv trgovine drogom, obeleženom hiljadama ubijenih od strane snaga bezbednosti.

Sud je ocenio da postoji „razumna osnova“ da se govori o zločinima protiv čovečnosti, kao i da se akcije u borbi protiv droge ne mogu smatrati legitimnim policijskim operacijama.

Glavni predsednikov pravni savetnik Salvador Panelo potvrdio je za lokalni radio da njegova zemlja ne priznaje taj sud od kada se povukla 2019. iz Rimskog statuta, osnivačkog teksta Međunarodnog krivičnog suda.

„Vlada će zabraniti ulazak na svoju teritoriju svakom članu tog suda koji dolazi da prikupi informacije i dokaze“, upozorio je pravni savetnik.

Predsednik Duterte je više puta kritikovao taj sud, zadužen za procesuiranje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i rekao da nikad neće sa njim sarađivati.

Komentari

Vaš komentar