Dugo skrivani dokumenti o Trampovim porezima predati tužiocu u Njujorku

Svet 26. feb 202113:062 komentara
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Milioni stranica dokumenata, koji pokazuju koliki je porez plaćao bivši predsednik SAD Donald Tramp, predati su njujorškom tužiocu nakon 17 meseci pokušaja da se to spreči.

Dokumenti iz Poreske uprave (IRS) koji, između ostalog, pokazuju koliki je porez na zaradu Tramp platio u periodu od 2011. do 2019. godine, predati su tužiocu nakon što je tako naložio Vrhovni sud, prenosi Glas Amerike.

Njujorški tužilac Sajrus Vens istražuje da li su Tramp, njegova deca Ivanka, Donald junior i Erik i direktor Trampove organizacije Alen Viselberg umešani u finansijske malverzacije.

Tramp je jedini predsednik SAD koji je odbio da objavi koliko je platio porez, uz obrazloženje da je pod istragom Poreske uprave, iako to ne znači da dokumenta ne mogu da se objave.

Bivši predsednik je kritikovao Vrhovni sud, a istragu njujorškog tužioca nazvao „politički motivisanom“.

„Ovo je nešto što se nikada nije desilo nijednom predsedniku. Sve je inspirisano demokratama i dešava se na njihovoj lokaciji, gradu i državi Njujorku, koju potpuno kontroliše moj deklarisani neprijatelj, guverner Endrju Kuomo“, rekao je Tramp.

Istraga se vodi i o tome da li su Tramp i njegova organizacija namerno umanjivali vrednost nekretnina kako bi platili manji porez ili dobili kredite sa povoljnijim uslovima.

Komentari

Vaš komentar