Države bez korone: Još samo dve zemlje zvanično odolevaju virusu

Svet 12. maj. 202213:052 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Bogdan Mijović

Koronavirus još nije potvrđen u svega dve od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija (UN), a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev na Antarktiku.

Poslednja zemlja u kojoj je registrovan virus je Severna Koreja, koja je u četvrtak zvanično potvrdila prvi slučaj bolesti kovid-19 u toj zemlji. Severnokorejski državni mediji izveštavaju da je u Pjongjangu otkrivena zaraznija podvarijanta virusa omikron poznata kao BA.2.

Povezane vesti:

U izveštaju se navodi da su se ljudi u Pjongjangu zarazili varijantom omikrona, bez pojedinosti o broju slučajeva ili mogućim izvorima zaraze.

Turkmenistan je sada jedina azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je od početka pandemije registrovano više od 7,2 miliona zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji beleži oko 1,3 miliona slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izveštaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Druga država u kojoj nije potvrđen koronavirus je Tuvalu i nalazi se u Okeaniji. Čine je devet ostrva i po broju stanovnika je četvrta najmanja zemlja na svetu, a zauzima površinu od 26 kvadratnih kilometara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar