„Drvlje i kamenje“ na prodavnicu u SAD zbog prodaje antivakcinaške žute zvezde

Svet 30. maj 202115:50 > 15:5210 komentara
Izvor: Freeimages/scataudo

Prodavnica šešira u Nešvilu u SAD izazvala je osude i proteste, pošto je u petak najavila da će uskoro početi da prodaje antivakcinaške žute zvezde, kao one koje su Jevreji bili primorani da nose u nacističkoj Nemačkoj.

Povezane vesti

Radnja je u postu na Instagramu, koji je u međuvremenu obrisala, navela da će zakrpe u obliku Davidove zvezde prodavati za pet dolara, piše BBC.

Na fotografiji na Instagramu se vidi žena, verovatno vlasnica, kako nosi žutu Davidovu zvezdu sa natpisom unutar nje „nevakcinisana“ na njenoj crnoj majci sa kratkim rukavima.

To je izazvalo salve kritika onlajn i proteste, na kojima su ljudi nosili transparent „ne nacistima u Nešvilu“.

Lokalni rabin je kazao da je ta zvezda uvreda za sve Jevreje koje su ubili nacisti tokom Holokausta.

„Korišćenje žute zvezde, ili bilo kojeg simbola Holokausta za bilo šta, predstavlja narušavanje sećanja na šest miliona Jevreja koji su sistematski ubijani tokom Holokausta“, rekao je rabin Lori Rajs za lokalnu TV stanicu.

U kasnijem postu na Instagramu, prodavnica se izvinila „za svaku vrstu neosetljivosti“. Ona je navela da joj nije bila „namera da trivijalizuje Davidovu zvezdu ili da iskaže nepoštovanje prema onome što se desilo milionima ljudi“.

Bivši ambasador SAD u NATO Ivo Dalder rekao je u tvitu da je „groteskno prodavati taj simbol zla“.

Tokom pandemije neki teoretičari zavere su bili optuženi da prave ekstremna poređenja između kovid-19 mera i politike nacističke Nemačke. Davidovu zvezdu su prisvojili korona skeptici, koji su viđeni da je nose na protestima u Britaniji i Nemačkoj.

Ovog meseca je grad Minhen u Nemačkoj zabranio korišćenje Davidove zvezde iz nacističke ere na kovid protestima.

A prethodne sedmice je američka republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin kritikovana jer je izjednačila obavezu nošenja zaštitne maske sa primoravanjem Jevreja od strane nacista da nose žute zvezde.

Nova nošenja žute zvezde dolaze u vreme pojačanih bojazni od antijevrejskih napada, naročito u SAD.

Američki predsednik Džozef Bajden je u petak osudio nedavni porast broja antisemitskih incidenata, nazvavši ih „nečuvenim, beskrupuloznim i neameričkim“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar