Doživotni zatvor za desničara zbog ubistva nemačkog političara

Svet 28. jan. 202121:40
Podeli:
Suđenje za ubistvo Valtera Libkea
Izvor: REUTERS/Kai Pfaffenbach/Pool

Nemački desničarski ekstremista Štefan Ernst osuđen je u Frankfurtu na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva političara Valtera Libkea.

Sud je utvrdio „naročitu težinu“ zločina, zbog čega Ernst (47) najverovatnije neće moći da traži puštanje na slobodu po izdržavanju 15 godina kazne, što je uobičajeno po nemačkom zakonu, navela je agencija DPA.

Ernst, osuđivan za više nasilnih zločina nad migrantima, priznao je da je 1. juna 2019. godine ubio Libkea, šefa regionalne vlade u Kaselu, člana vladajuće Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel.

Međutim, Ernst je tokom procesa dao tri različite verzije događaja.

Libke je ubijen jer se zalagao za pomaganje migrantima i jer je podržavao politiku prijema migranata u zemlju.

Ubijen je ispred svoje kuće gde mu je Ernst pucao u glavu. Umro je kasnije iste noći.

Tužioci su naveli da je Ernst prisustvovao skupu u Skupštini grada Kasela oktobra 2015. godine, kada je Libke branio odluku nemačke vlade da dozvoli ulazak u zemlju stotinama hiljada izbeglica.

Snimak Libkeovog govora masovno je deljen u krugovima krajnje desnice, posle čega je dobio brojne pretnje.

Nekoliko meseci kasnije, gnevan zbog seksualnih napada u Kelnu pripisanih migrantima, i napada kamionom u Nici, u Francuskoj, Ernst je rešio da ubije Libkea kako bi „poslao vidljiv znak protiv postojećeg državnog poretka koji je odbacivao“, naveli su tužioci.

Ernstov saučesnik Markus H, za koga su tužioci tvrdili da je bio na mestu ubistva Libkea, osuđen je zbog ilegalnog posedovanja oružja na 18 meseci zatvora uslovno. Oslobođen je optužbi za saučesništvo u ubistvu i ostaje na slobodi.

Ubistvo Libkea dovelo je do madovnog gneva u Nemačkoj i upozorenja na sve veću opasnost od nasilnih ekstremista s krajnje desnice.

Ernst je danas oslobođen po drugoj optužbi, za pokušaj ubistva iračkog izbeglice 2016. godine.

Sudija je naveo da postoje okolnosti koje ukazuju da je on počinilac i tog zločina, ali nema „postojanih dokaza“.

Prema optužnici, Ernst je u januaru 2016. izbo nožem u leđa tražioca azila iz Iraka, povredivši mu kičmu.

Tužioci su naveli da je u osnovi tog napada Ernstova „ekstremnodesničarska mržnja prema izbeglicama“.

Policija je dovela Ernsta u vezu s tim zločinom tek u junu 2019. godine, kada je prilikom hapšenja zbog ubistva Libkea kod njega našla nož korišćen u napadu na Iračanina.

Vlasti su tada našle i mnogo oružja za koje Ernst nije imao dozvolu, a krio ga je na raznim mestima, kao i 1.400 metaka.

Komentari

Vaš komentar