Donji dom britanskog parlamenta odobrio sporazum sa EU

Svet 30. dec. 202017:121 komentar
Podeli:
Bregzit, Velika Britanija, EU
Izvor: JUSTIN TALLIS / AFP

Donji dom britanskog parlamenta, Predstavnički dom, odobrio je trgovinski sporazum zaključen sa Evropskom unijom o budućim trgovinskim odnosima, od 1. januara.

Sporazum čijim se sklapanjem izbegava uvođenje carinskih barijera, izglasan je sa 521 glasom za i 73 protiv.

O njemu treba da raspravlja i gornji dom Parlamenta, Dom lordova i, ukoliko ga usvoji, sporazum još treba da odobri kraljica Elizabeta Druga da bi stupio na snagu sutra u 23.00.

Povezane vesti

Danas su u Briselu trgovinski sporazum potpisali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dokument je zatim avionom britanske Ratne avijacije RAF poslat u London da ga potpiše britanski premijer Boris Džonson.

EU će sporazum do sutra objaviti u Službenom glasniku kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara. Njegova primena će biti privremena, dok ga Evropski parlament ne ratifikuje.

Velika Britanija i EU su 24. decembra postigle sporazum o budućim trgovinskim odnosima posle konačnog razlaza dve strane zbog Bregzita o kojem su Britanci odlučili na referendumu 2016. godine.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Komentari

Vaš komentar