Dok u Srbiji trenutno korona ne luduje, Evropa se opet zaključava

Svet 19. dec 202119:15 > 19:247 komentara
Podeli:

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilnija, iako je preminulo još 37 ljudi, a zaraženo više od osam stotina. Lekari pozivaju da se ovaj period iskoristi za vakcinaciju, jer se, kažu, očekuje novi udar koji će doneti soj omikron. I dok Srbija praznike dočekuje u mirnijoj atmosferi, Evropa se zaključava i uvodi ograničenja.

Registrovan u 89 zemalja sveta, brzo se širi i preti da postane dominantna varijanta korona virusa. To je ono što znamo o omikronu. Ono što se ne zna – da li je zarazniji, izaziva li težu kliničku sliku i jesu li postojeće vakcine dovoljna zaštita.

Povezane vesti

Holandija zato pred Božić ide u jednomesečni karantin.

„Holandija se opet zatvara. To je neizbežno zbog petog talasa koji je izazvala nova varijanta. Omikron se širi brže nego što smo očekivali i zato moramo da reagujemo kako bismo izbegli najgore“, kazao je holandski premijer Mark Rute.

Da bi izbegle nagli porast broja zaraženih, druge evropske zemlje uvode dodatna ograničenja za putovanja. Italija, uz kovid potvrde, traži i negativan PCR test, a takvu meru za zemlje van Evopske unije, uvodi i Francuska. Zbog novih ograničenja, protesti i u Briselu.

„Mislim da su kovid potvrde diskriminišuće i čine podele u društvu na vakcinisane i nevakcinisane. Ovo je kao aparthejd režim. Svi bi trebalo da imaju pravo na slobodu izbora oko vakcine“, smatra jedan demonstrant iz Brisela.

Druga demonstrantkinja kaže da je „bolja opcija pridržavanje mera distance, maski, a ne prisila na vakcinu. Zato sto i oni koje se vakcinišu zaboravljaju na osnovne mere, a to nije dobro“.

Slične slike mogle su se prethodnih dana videti i u Beču, Parizu i Londonu. Britanska vlada trvdi da su mere spremne i da je potreban oprez.

„O omikronu još dosta toga ne znamo, to je istina… pratimo situaciju i ako vlada smatra da je vreme za dalje korake, nove mere, predstavićemo ih parlamentu i parlament će odlučiti. u ovoj pandmeiji nema garancije…“, upozorava britanski ministar zdravlja Sajid Džavid.

Glavni grad Engleske je već proglasio stanje uzbune, prvi put nakon januara.

„Jako smo zabirnuti zbog skoka broja novozaraženih usled širenja omikron varijante. U poslednja 24 sata imali smo najveći broj novih slučajave otkako je pandemije počela, više od 92 hiljade“, kazao je gradonačelnik Londona Sadik Kan, misleći na bilans od pre dva dana, kada je Britanija imala 92.288 novih slučajeva i 111 preminulih.

Rastu brojke i u drugim evropskim državama, zbog čega se pred praznike najavljuju strože epidemijske mere, otkazuju dočeci Nove godine, ali i tradicionalni vatrometi.

Komentari

Vaš komentar