Veći deo sveta se sprema za peti talas, SZO nema lepih vesti ni za 2022.

Svet 21. okt. 202119:2561 komentara
Podeli:

Dok tek nekoliko zemalja popušta sa merama borbe protiv pandemije kovida 19, veći deo sveta sprema se za peti talas pandemije. Zbog niskog stepena imunizacije, pre svega u siromašnim zemljama, pandemija će se protegnuti i na celu 2022. upozoravaju iz Svetske zdravstvene organizacije.

Najteža situacija je u Istočnoj Evropi. Svakog dana padaju rekordi broja zaraženih i broja preminulih. U susednoj Bugarskoj od danas je zbog toga uveden obavezni zeleni karton za ulazak u sve zatvorene javne prostore.

Povezane vesti

„Juče je gazda rekao da svako ko nije vakcinisan neće više moći da radi“, kaže Stojan Stojanov, jedan od radnika u restoranu u ovoj zemlji.

Rumunija od 25. oktobra uvodi nove restrikcije – kovid propusnice i obaveznu vakcinaciju za sve đake.

„Dragi Rumuni, ako želite da prekinete ovu pandemiju, vakcinišite se! Ako ne želite da idete u bolnicu i ne dođete na intenzivnu negu, vakcinišite se! Nemojte misliti da vas lažemo o tome koliko je opasan ovaj virus, da bi ste se vakcinisali“, poručio je predsednik Rumunije Klaus Johanis.

Letonija je započela mesec dana dugo zatvaranje, kojim vlasti te baltičke države pokušavaju da suzbiju novi talas zaraze koronavirusom. Biće otvorene samo neke prodavnice hrane i apoteke, od 8 do 17sati.

„Ljudi su čudni, valjda neobrazovani, ako govorimo o vakcinama. Ja sam se vakcinisala i svi moji, i ne razumem motive onih koji nisu“, navela je litvanska penzionerka.

Kovid bolnica, covid, koronavirus, korona virus, pacijenti, batajnica, lekari, doiktor, odelo,
Izvor : N1

Rusija je prijavila nekoliko pojedinačnih zaraza novom varijantom kovida-19, označenom sa AY.4.2, za koju se veruje da je zaraznija od delta soja.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da će zbog niske stope imunizacije u siromašnim zemljama, pandemija koronavirusa potrajati i tokom 2022. godine.

„Videli smo neverovatno ubedljive podatke iz zemalja sa visokim procentom vakcinisanih. Ali, mogu vam reći da nismo na pravom putu. Zaista to moramo da ubrzamo ili znate šta? Ova pandemija će trajati godinu dana duže nego što je potrebno“, kazao je Brus Ejvord, savetnik u SZO.

I dok se pandemija smiruje u Japanu i Indiji, koja je proizvela milijardu doza svoje vakcine, a o Kini niko više ne govori kao o ugroženom području, Novi Zeland postaje novo žarište, a u Brazilu više nema talasa zaraze već samo konstantni rast broja zaraženih.

Komentari

Vaš komentar