Dogovor ministara G7 o boljoj razmeni rezultata kliničkih ispitivanja vakcina

Svet 04. jun. 202123:02 > 23:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Osorio/File Photo

Ministri zdravstva zemalja G7, najrazvijenijih zemalja sveta, složili su se da poboljšaju razmenu rezultata kliničkih ispitivanja vakcina i lečenja, kako bi se ubrzao njihov razvoj u slučaju pandemija.

Pre samita šefova država i vlada koji se otvara sledećeg petka, oni su se obavezali da će doneti „novi međunarodni sporazum koji će olakšati i ubrzati razmenu rezultata ispitivanja vakcina i tretmana u borbi protiv kovida-19 i sprečiti buduće pasnosti po zdravlje“ , navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva zdravlja objavljenom posle sastanka u Oksfordu.

Ta „Povelja o kliničkim ispitivanjima vakcina“ ojačaće saradnju u velikim međunarodnim ispitivanjima i „izbeći nepotrebno dupliranje“.  Povelja „definiše naše zajedničke principe za ubrzanje tempa kojom klinička ispitivanja generišu čvrste dokaze i njihovi rezultati mogu biti primenjeni u ovoj i budućim pandemijama“, navode ministri zdravlja G7 u zajedničkoj izjavi.

Prethodno su se lideri farmaceutske industrije obavezali da će „smanjiti na 100 dana vreme za razvoj i primenu nove dijagnostike, lečenja i vakcina“, saopštilo je britansko Ministarstvo zdravlja.

Ministri zemalja G7 takođe ističu saradnju na poboljšanju nadzora nad korona virusom širom sveta i otkrivanju drugih opasnosti po zdravlje.

Oni su potvrdili centralnu ulogu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kojoj su se Sjedinjene Države vratile u januaru dolaskom Džozefa Bajdena u Belu kuću, jer ih je njegov prethodnik Donald Tramp povukao iz te organizacije. Ministri zdravlja G7 obavezali su se da će doze vakcina protiv koronavirusa deliti sa zemljama u razvoju putem međunarodnog sistema Kovaks.

G7 takođe naglašava potrebu za razvojem međunarodnih standarda za testove na kovid-19 i za potvrde o vakcinaciji kako bi se omogućilo njihovo univerzalno prihvatanje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar