Do sada ubijeno 217 ljudi na protestima u Mjanmaru

Svet 18. mar. 202114:184 komentara
Podeli:
Izvor: Fonet/AP

Broj ubijenih demonstranata tokom vojnih intervencija na protestima protiv puča u Mijanmaru porastao je na 217, javlja turska državna agencija Anadolija.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) je saopštilo da je u protekla 24 sata poginulo još devet demonstranata.

Povezane vesti:

U saopštenju se navodi da 1.872 privedene osobe još uvek nisu puštene na slobodu.

Dok su protesti nastavljeni u mnogim gradovima, stanovnici Jangona, Mandalaja, Magvaja i Bagoa su takođe izašli na ulice kako bi osudile puč.

Bezbednosne snage u Jangonu su pokušale da rasteraju demonstrante suzavcem i plastičnim mecima, dok su demonstranti uzvratili kamenjem.

Demonstranti iz Jangona, koji su se oglasili putem društvenih mreža, istakli su da u mnogim mestima često dolazi do prekida interneta.

Vojska Mjanmara je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Su Ći.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.

Komentari

Vaš komentar