Đukić: Srbija će morati da izabere – i nesvrstana Jugoslavija bi se svrstala

Svet 15. mar. 202218:28 > 18:3135 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić kaže za N1 da će Srbija, objektivno gledano, morati da uvede sankcije Rusiji i da izabere tabor, dodajući da bi se i nesvrstana Jugoslavija svrstala i da ne bi mogla da podrži rat. "To pitanje ne može da se odlaže u beskraj, EU traži da se Srbija izjasni. Pitanje je političko - Srbija je jedina od svih evropskih zemalja koja se nije pridružila EU i njenoj politici. Te sankcije ne bi imale nekog dubljeg odraza na rusku ekonomiju, u ekonomskom smislu za Rusiju to ne bi predstavljalo nikakav problem. Simbolički značaj sankcija bi bio veliki u odnosu sa Rusijom. Političari kad ulaze u politiku, prvo treba da kažu 'nikad ne reci nikad', a naši političari su ne znam koliko puta rekli 'nikad nećemo uvesti sankcije Rusiji', onda će nama EU da uvede. Nalazimo se u nezavidnoj situaciji, koju smo mogli da predupredimo", rekao je on.

Povodom najave agencije Morgan Stenli da će Rusija bankrotirati do 15. aprila, Đukić misli da se to neće desiti.

„Rusija kao zemlja spada u sred nisko zaduženih zemalja. Spoljni dug je 20 odsto BDP, ona nije u poziciji da bakrotira, daleko od toga, ali devizne rezerve su zamrznute. Onda se postavlja pitanje kako će da servisira dugove, ali i njene kompanije. Mislim da to neće da se desi, nijedna zemlja ne dolazi u obzir da bankrotira, ona ima čime to da plati, ali ne može od raspoloživih sredstava. Mi smo imali taj primer sankcija, nismo mogli da servisiramo dugove, Rusija ne učestvuje na svetskom tržištu, to su projekcije koje se prave odokativno i izazivaju nervozu“, rekao je Srećko Đukić.

Sa druge strane, kaže da je Ukrajina u vrlo teškoj poziciji, jer nema taj potencijal koji ima Rusija - niti ima te prihode, niti je imala takvo naoružanje, kao što je imala Rusija.

"Sećamo se izjava sa najvišeg mesta u Rusiji da je modernizovano 80 odsto kapaciteta, Rusija je mnogo uložila u odbrambenu industriju. Ukrajina je u drugoj poziciji, ona opravdano računa na podršku međunarodne zajednice, na podršku EU i SAD i drugih zemlja. Ima jedan paket pomoći SAD, to je Bajden objavio, od 12 milijardi dolara Ukrajini. Na Zapadu se razmatra da se Ukrajina posle okončanja rata nađe u nekoj vrsti Maršalovog plana, da obnosi svoju industriju", kazao je sagovornik N1.

Đukić navodi da se rat u Ukrajini sa pravom odrazio na tržište žita, čija cena skače.

"Potencijali tog tržišta su veliki u svetu, ne može biti reči o gladi, ali se vidi da je skočila cena pšenica i drugih žitarica. Što se tiče energenata, tu situacija ide u pravcu smirenja makar kada je reč o gasu - kada je reč o Evropi, gasa ima dovoljno, prenosnih kapaciteta ima dovolljno, bez obzira na Severni tok 2. Gasprom ovih dana postiže rekorde, prosečna martovska cena je 950 dolara za kubik gasa, svaki dan ubiraju 350 miliona dolara, to Gasprom nikad nije postizao na evropskom tržištu. Gasprom nije učestvovao na gasnim berzama u Evropi od avgusta, kada su počele da skaču cene na berzama. Taj gas kupuje mali broj zemalja, u ograničenim količinama, ne može se govoriti da te cene diktiraju cene na tržištu. Evropske zemlje kupuju gas, njima je gas potreban, a može li Rusija bez evropskog tržišta? Ne može", kazao je Đukić.

Dodaje da je EU imala plan da se oslobodi ruskog gasa do 2030. godine, ali da je, imajući u vidu ovo komplikovanje situacije, ona je taj plan skratila.

"Supstitucija ruskog gasa je moguća u srednjoročnoj perspektivi, Evorpa bi se oslobađala ruskog gasa, a morala bi mnogo da ulaže za uvođenje zelene energije", rekao je bivši ambasador.

Povodom navoda koju se pojavili da će Bugarska "zavrnuti" gasovod, Đukić je rekao da tu vest nije proveravao, ali kaže da se Bugarska nalazi pred problemom, ali ne u smislu kako da plati gas Rusiji, već kako Rusija da plaća transport gasa preko Bugarske.

"Rusija sada nema devizna sredstva. Vest se pojavila, niko je nije ni demantovao ni potvrdio. To ne bi trebalo da bude veliki problem, mogu se izvesti kompenzacije. Bugraska ima mogućnost snabdevanja iz turskog gasovoda. Uskoro se završava evropski gasovod, kapaciteta 20 milijardi kubnih metara, Bugarska može odatle da vuče mnogo gasa", zaključio je Srećko Đukić.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar