Đukić: Erdogan svojim otklonom Finske i Švedske vraća dug Putinu i Šojguu

Svet 19. maj. 202214:03 > 14:317 komentara
Podeli:
Srećko Đukić
Izvor: N1

Nekadašnji ambasador u Belorusiji Srećko Đukić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da će Finska i Švedska sigurno ući u NATO pre ili kasnije, sa manje ili više otpora koji daje, pre svega, Turska. Dodaje da "Erdogan svojim otklonom ove dve zemlje vraća dug Putinu i Šojguu". "Putin i Šojgu su spasili Erdogana prilikom pokušaja državnog udara 2016. godine", kaže.

Kako je rekao, on nije očekivao da će se rat u Ukrajini tako brzo završiti.

„A to se pokazalo već posle početnog perioda od prvih nedelju dana, kada je ruska vojska postigla vrlo minimalne uspehe i prodore, uprkos vrlo ambicioznim planovima i ciljevima koje je postavio Putin“, kaže.

Jasno je, smatra on, da će taj rat biti poražavajući i za jednu i za drugu stranu.

Povezane vesti

„Posebno za Rusku Federaciju, ali ni Ukrajina neće izaći sa malim ranama. Putin je imao ambiciju da celu Ukrajinu stavi pod svoju kontrolu, dovede drugu vlast, prevideo je da je Ukrajina osam godina u ratu sa Donbasom bila, da je u međuvremenu izgrađena potpuno nova armija“, kaže Đukić.

Mišljenja je da će Finska i Švedska sigurno ući u NATO pre ili kasnije.

„Sa manje ili više otpora koji daje pre svega Turska. Erdogan je otvorio jedan istočni bazar, tu se cenka sa Evropom, sa SAD, sa Finskom, Švedskom, on podešava svoj položaj u okviru NATO, Turska žudi za novim tehnologijama vojnim, Amerika je ograničila mnoge, zbog raznih drugih okolnosti, treba istaći činjenicu da Erdogan nije uveo sankcije Rusiji, to je jedan koridor za komunikaciju Rusije sa svetom“, kaže on.

Dodaje da „Erdogan svojim otklonom ove dve zemlje vraća dug Putinu i Šojguu“.

„Putin i Šojgu su spasili Erdogana prilikom pokušaja državnog udara 2016. godine“, kaže.

Ističe da ulaskom ove dve zemlje u NATO ruska baltička flota, koja je važna, na neki način je blokirana u zemljama NATO.

„Dovedena u pitanje bezbednost Murmanska, odnosno podmorničke baze u Murmansku, tamo su sve podmornice sa nuklearnim bojevim glavama“, kaže Đukić.

Smatra da je politika Zapada prema Srbiji „soft politika“.

„Jedna politika koja nije lomljenje ruke i ucenjivanje do te mere ‘ako to danas ne uradite, dobićete odmah sankcije’, mislim da Zapad ipak razume položaj Srbije i zbog tog unutrašnjeg faktora, Kosova, srpskih ambicija da se uključi u EU, mislim da tu jedno razumevanja Zapada postoji, mislim da to treba da percipira i naša vlast i naša javnost“, kaže on.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar