Đorđa Meloni poručila Ukrajini da može da računa na nju

Svet 28. sep 202209:4621 komentara
Izvor: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Italijanska nacionalistička političarka Đorđa Meloni, koja bi trebalo da postane nova premijerka, obećala je svoju punu podršku Kijevu nakon što je primila čestitke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za izbornu pobedu.

Italijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Meloni, osvojila je 26 posto glasova na izborima, a njena desna koalicija ima uverljivu većinu u parlamentu, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

POVEZANE VESTI

Meloni bi trebalo da postane prva žena na čelu italijanske vlade.

U tvitu kasno u utorak, Zelenski je rekao da se raduje „plodonosnoj saradnji s novom vladom“.

Meloni mu je ubrzo odgovorila, rekavši da može „računati na našu lojalnu podršku za slobodu ukrajinskog naroda. Ostajte jaki i sačuvajte svoju veru postojanom“, napisala je na engleskom na Tviteru.

Meloni je bila jedna od retkih italijanskih političkih vođa koja je svesrdno podržala odluku premijera na odlasku Marija Dragija da isporuči oružje Ukrajini, iako je bila u opoziciji njegovoj vladi.

Nasuprot tome, Melonina dva politička saveznika, Liga i Forza Italia, koji su bili u Dragijevoj koaliciji, bili su puno suzdržaniji što odražava njihove istorijske bliske veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Naglašavajući dubinu tih veza, lider stranke Forza Italia Silvio Berluskoni rekao je prošle nedelje da je Putin bio „nateran“ na invaziju Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar