Direktor IAEA podneće izveštaj o Zaporožju u Ujedinjenim nacijama

Svet 10. avg 202221:273 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Alexander Ermochenko/ File Photo

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi izvestiće Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak o nuklearnoj bezbednosti i bezbednosnoj situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštila je danas IAEA.

Pročitajte još:

Grosi će Savet bezbednosti putem video-veze upoznati i sa svojim naporima da što je pre moguće dogovori i predvodi ekspertsku misiju IAEA u obilasku elektrane Zaporožje, a sednica bi trebalo da počne u 21 čas prema našem računanju vremena.

„Sednica se održava nekoliko dana nakon što je granatiranje Zaporožja izazvalo uzbunu zbog potencijalnog riziku od ozbiljne nuklearne nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koja ima šest reaktora“, podsetila je IAEA u saopštenju.

Grosi je u pisanoj izjavi pozdravio priliku da Savet bezbednosti obavesti o „izuzetno ozbiljnoj situaciji“ sa kojom se suočava jedna od najvećih nuklearnih elektrana na svetu.

„Ona se sada nalazi usred aktivne ratne zone. Nesreća u ovoj fabrici mogla bi da ugrozi javno zdravlje i životnu sredinu kako u Ukrajini i susednim zemljama, tako i šire“, rekao je Grosi.

Grosi će, kako je navedeno u saopštenju IAEA, izneti detalje o tome kako je granatiranje u petak i subotu narušilo gotovo svih sedam neophodnih stubova nuklearne bezbednosti, uključujući i one vezane za fizički integritet nuklearne elektrane , bezbednosne sisteme, osoblje i eksterna napajanja.

„Takođe ću obavestiti Savet bezbednosti o svojim planovima i pripremama da lično vodim misiju IAEA na lokaciju u bliskoj budućnosti. Sada više nego ikad, prisustvo IAEA u elektrani je od najveće važnosti kako bi se smanjila opasnost od moguće nuklearne katastrofe na tom mestu“, poručio je Grosi.

Misija bi, prema njegovoj najavi, sprovodila osnovne bezbednosne i zaštitne aktivnosti u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je okupirala Rusija, ali kojom i dalje upravlja ukrajinsko osoblje. Takođe bi, kako je istakao, obezbedila nepristrasne i nezavisne informacije o statusu objekta.

Komentari

Vaš komentar