Direktor IAEA: Narušen fizički integritet nuklearne elektrane u Zaporožju

Svet 01. sep 202223:2615 komentara
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je narušen fizički integritet ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, koju su zauzele ruske snage na početku invazije na Ukrajinu.

„Fizički integritet elektrane je više puta narušen“, rekao je Grosi posle obilaska elektrane i po povratku na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga zajedno sa delom tima IAEA.

Povezane vesti:

Grosi je rekao da će nekoliko članova tima ostati u Zaporožju do nedelje ili ponedeljka da bi detaljno proučili stanje elektrane. To je najveća elektrana u Evropi, koja je bila meta napada što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

„Ovde imamo mnogo posla da analiziramo neke tehničke aspekte“, rekao je on i dodao da IAEA namerava da „uspostavi kontinuirano prisustvo“ u elektrani, ali nije naveo detalje.

Grosi je rekao da je tokom nekoliko sati boravka uspeo da obiđe celu lokaciju, reaktore, kontrolne sale, sisteme za hitno intervenisanje kao i druge prostorije.

Šef IAEA je pohvalio ukrajinsko osoblje koje je nastavilo da radi posle dolaska ruskih snaga i dodao da osoblje radi u teškoj situaciji ali izuzetno profesionalno.

Komentari

Vaš komentar