Desničar Giljermo Laso proglasio pobedu na predsedničkim izborima u Ekvadoru

Svet 12. apr. 202115:26
Podeli:
Izvor: AP Photo/Angel Dejesus)

Bivši bankar Giljermo Laso proglasio je pobedu posle drugog kruga predsedničkih izbora u Ekvadoru obavezujući se da će se suočiti s "izazovom" da promeni zemlju pogođenu teškom ekonomskom krizom dodatno pojačanom pandemijom kovida-19.

Povezane vesti:

Laso, zastupnik desničarske politike, izjavio je da će se 24. maja sa odgovornošću uhvatiti u koštac sa izazovom da promeni sudbinu zemlje i ostvari za sve u Ekvadoru šanse i prosperitet kojima teže.

Pobedu koju je Laso proglasio pre zvanične objave rezultata, priznao je njegov levičarski rival, socijalista Andres Arauz, mentor bivšeg predsednika Rafaela Koree.

„Čestitam mu na izbornoj pobedi “ rekao je 36-godišnji Arauz.

Laso je osvojio 52,51 odsto glasova, a Arauz 47,49, prema 93,14 odsto prebrojanih glasova.

U Ekvadoru je održan drugi krug predsedničkih izbora na kojima se odlučivalo da li će i u naredne četiri godine zemlja zadržati protržišnu politiku ili se vratiti socijalizmu iz prethodne decenije.

Gijermo Laso (65), koji se treći put kandidovao za predsednika, obećao je u predizbornoj kampanji otvaranje novih radnih mesta kroz strana ulaganja i finansijsku podršku poljoprivrednom sektoru.

Laso će naslediti nepopularnog Lenina Morena, koji u maju završava svoj četvorotodišnji mandat.

Ekonomija te države izvoznice nafte je bila oslabljena zbog niskih cena sirove nafte i pre nego je nastupila kriza izazvana koronavirusom. Trećina stanovništva danas živi u siromaštvu, a nezaposleno je pola miliona ljudi.

Komentari

Vaš komentar