Derek Šovin osuđen na 22 i po godine zatvora za ubistvo Džordža Flojda

Svet 25. jun. 202122:08 > 22:3340 komentara
Podeli:
derek šovin
Izvor: Pool via REUTERS

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin osuđen je na 22 i po godine zatvora za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda 2020. godine u tom gradu, javlja CNN.

Presudu je izrekao sudija Piter Kejhil, koji je tom prilikom rekao da izricanje kazne predstavlja primenu vladavine prava na pojedinačni slučaj, preneo je Glas Amerike.

„Presuda nije zasnovana na emocijama ili saosećanju, ali istovremeno želim da ukažem na bol koji osećaju porodice, pogotovo porodica Flojd. Bilo je bolno u okrugu Henepin i širom čitave zemlje“, rekao je Kejhil.

On je istakao da presuda nije zasnovana na uticaju javnog mnjenja, niti je pokušao da pošalje poruku drugima za primer, već je posao sudije da na pojedinačne slučajeve primeni zakon u skladu sa činjenicama.

Šovin je u aprilu proglašen krivim po svim tačkama optužnice koja ga je teretila za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 30 godina zatvora.

Uz dobro vladanje, Šovin bi mogao da izađe nakon odsluženja dve trećine kazne, odnosno za 15 godina

Podsetimo, Flojd je preminuo 25. maja pošto mu je Šovin držao koleno na vratu 8 minuta i 46 sekundi, tokom privođenja zbog pokušaja da u prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Smrt Džordža Flojda je pokrenula proteste i nerede širom Amerike.

Šovin je danas pred sudom, uoči izricanja presude, izjavio saučešće porodici Džordža Flojda.

To je prvi put da je Šovin direktno razgovarao sa porodicom Flojda.

Šovin je sudiji rekao da „u ovom trenutku iz proceduralnih razloga nije u mogućnosti da da punu zvaničnu izjavu“.

„Želim da izjavim saučešće porodici Flojd. U budućnosti će biti i nekih drugih važnih informacija. Nadam se da će vam to doneti malo mira. Hvala“, rekao je Šovin.

Uoči izricanja presude sudu su se obratili članovi porodice Džordža Flojda, među kojima i njegova braća Terens i Filonis, kao i pravni zastupnici porodice.

Komentari

Vaš komentar