Demokrate imaju kontrolu nad Senatom i Kongresom – dve pobede u Džordžiji

Svet 06. jan. 202122:42 > 23:2414 komentara
Podeli:
demokrate
Izvor: Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage

Demokratska partija novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena osvojila je kontrolu nad Senatom i Kongresom sa dve pobede u državi Džordžija, prenosi BBC.

Rafael Varnok i Džon Osof pobedili su republikance.

Demokrate će prvi put od 2009. godine kontrolisati Senat, Predstavnički dom i Belu kuću, navodi BBC.

Džon Osof osvojio je 50,3% glasova a republikanac Dejvid Perdju 49,7% na osnovu pristiglih 98% glasova, prenosi agencija Rojters pozivajući se na Edison Riserč. Tako je Osof dobio veću razliku glasova od potrebne da bi se izbeglo moguće ponovno brojanje glasova a očekuje se da će ta razlika nastaviti da raste.

Prethodno je objavljeno da je sveštenik Rafael Vornok pobedio senatorku Keli Lefler na izborima u utorak, u jednoj od dva glasanja.

Američki mediji proglasile su pobedu Vornoka nad Lefler za više od 40.000 glasova u trenutku kad su bili prebrojani gotovo svi glasački listići.

Procenjuje se da je na drugom krugu izbora glasalo četiri miliona stanovnika Džordžije.

Povezano:

Rezultat je, kako navodi BBC, udarac za odlazećeg republikanskog predsednika Donalda Trampa.

Izbori su ponovljeni jer nijedan od kandidata na opštim izborima u novembru nije postigao 50 odsto potrebnih za pobedu po državnim pravilima.

Varnok, baptistički pastor, postaje prvi crni senator Džordžije – države ropstva u američkom građanskom ratu – i tek 11. crni član Senata u istoriji SAD-a.

Rečeno nam je da ne možemo da pobedimo na ovim izborima, ali večeras smo dokazali da je uz nadu, trud i uz ljude na našoj strani sve moguće“, rekao je Vornok u poruci pristalicama kasno u utorak, prenosi Glas Amerike.

Zašto je to važno

Ishod ove dve trke veoma je važan za Vašington, jer odlučuje o tome ko će imati kontrolu nad Senatom tokom prve dve godine Bajdenovog mandata, posle 20. januara, kada se održava inauguracija.

Republikanci trenutno imaju prednost od 50-48 i pobeda u jednoj ili obe trke u Džordžiji dala bi im većinu u tom telu, a samim tim i pravo da određuju dnevni red, kao i većinu u svakom od senatskih zakonodavnih odbora.

Međutim, ukoliko pobede obojica demokrata, i Vornok i Osof, odnos republikanskih i demokratskih senatora bio bi 50-50 (dva nezavisna senatora uglavnom glasaju sa demokratama), a novoizabrana potpredsednica Kamala Haris imala bi priliku da bude presudni glas u korist demokrata, u organizaciji odbora i kontrolisanju zakonodavnog kalendara.

Ukoliko republikanci osvoje kontrolu nad Senatom to bi zakomplikovalo usvajanje zakonodavnih inicijativa novog predsednika Džoa Bajdena u naredne dve godine i po svemu sudeći dovelo do dugih i napornih pregovora o kontroverznim pitanjima kao što su zdravstvena zaštita, kontrola imigracije ili regulativa u vezi sa klimatskim promenama.

Demokratska kontrola nad Senatom, ukoliko se članovi stranke budu držali ujedinjeni i glasali zajedno, mogla bi da olakša put za usvajanje Bajdenove agende.

U Džordžiji, nekadašnje republikanskom uporištu, Bajden je na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona, navodi VOA.

 

Komentari

Vaš komentar