Dejvid Atenboro, Tihanovskaja i Navaljni među nominovanima za Nobela za mir

Svet 01. feb 202211:5510 komentara
Podeli:
Nobelova nagrada
Izvor: Stian Lysberg Solum/NTB/AFP

Britanski prirodnjak Dejvid Atenboro, Svetska zdravstvena organizacija i beloruska disidentkinja Svetlana Tihanovskaja su među nominovanima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, nakon što su dobili podršku norveških poslanika.

Pravo da predlaže kandidate ima hiljade ljudi, od poslanika parlamenata do bivših pobednika.

Kandidati koje su predložili norveški poslanici pobedili su svake godine od 2014, uz izuzetak 2019. godine.

Prošle godine, jedna od pobednica bila je Marija Resa, filipinska novinarka koja je takođe bila njihov kandidat.

Norveški Nobelov odbor, koji odlučuje o konačnom pobedniku, ne komentariše nominacije i već 50 godina ne otkriva imena kandidata i onih koji su ih predložili.

Ali, nekad to učine norveški poslanici.

Priroda i pandemija

Dejvid Atenboro (95) je britanski prirodnjak, poznat po svojim dokumentarnim emisijama o prirodnom svetu.

Krajem prošle godine odjeknuo je njegov govor na konferenciji o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, a nominovan je zajedno sa Međuvladinom naučno-političkom platformom o bioraznolikosti i uslugama sistema (IPBES).

Nominovani su zbog svog rada na „informisanju o i zaštiti prirodne raznolikosti Zemlje, nužnoj za održiva i mirna društva“, rekla je predsednica norveške Zelene stranke Une Bastholm.

Ekolozi su nagrađivani Nobelovom nagradom u prošlosti, poput kenijske aktivistkinje Vangari Mathai ili bivšeg američkog potpredsednika Ala Gora.

U godini u kojoj je svet ponovno oblikovan pandemijom koronavirusa, opet je nominovana i Svetska zdravstvena organizacija.

Drugi put zaredom nominovana je i predvodnica beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja.

Ona je kandidat zbog svog „hrabrog, neumornog i miroljubivog rada“ za demokratiju i slobodu u svojoj državi, rekao je konzervativni parlamentarac Harek Elvenes.

Od drugih kandidata koje su poslanici otkrili javnosti su pritvoreni ruski aktivista Aleksej Navaljni, Međunarodni krivični sud u Hagu, Vikiliks, kao i Čelsi Mening i NATO.

Pobednik za 2021. godinu biće objavljen u oktobru ove godine.

Komentari

Vaš komentar