Darčijev: Postoje tačke bez povratka koje bi trajno urušile odnose SAD i Rusije

Svet 13. avg 202217:309 komentara
Podeli:
Izvor: Fabrice Coffrini/AFP (ilustracija)

Rusija je upozorila SAD na tačke bez povratka, posle kojih je moguć prekid diplomatskih odnosa, rekao je u intervjuu za Tass direktor Severnoameričkog odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Darčijev.

On je, na pitanje da li se razmatra mogućnost snižavanja diplomatskih odnosa Moskve i Vašingtona, rekao da u sadašnjim turbulentnim okolnostima ne bi nagađao mogući ishod.

Pročitajte još

„Ne bih da ulazim u hipotetičke spekulacije o tome šta je moguće, a šta nije moguće u sadašnjoj turbulentnoj situaciji, kada su zapadnjaci predvođeni SAD pogazili međunarodno pravo i apsolutne tabue u diplomatskoj praksi“, rekao je Darčijev.

„U ovom kontekstu, želeo bih da pomenem zakonodavnu inicijativu o kojoj se trenutno raspravlja u Kongresu da se Rusija proglasi ‘zemljom sponzorom terorizma’. Ako bude usvojena, to bi značilo da bi Vašington morao da pređe tačku bez povratka, uz ozbiljnu kolateralnu štetu u bilateralnim diplomatskim odnosima, do njihovog snižavanja ili čak prekida. Američka strana je upozorena“, naglasio je šef resora MIP.

Istovremeno, britanska agencija Rojters navodi da je Darčijev za Tass rekao i da bi bilo kakva moguća američka zaplena ruskih rezervi u potpunosti uništila bilateralne odnose Moskve i Vašingtona.

„Upozoravamo Amerikance na štetne posledice takvih postupaka, koji će trajno narušiti bilateralne odnose, što nije ni u njihovom ni u našem interesu“, citirao je Rojters izjavu Darčijeva u intervjuu za Tass, navodeći kako nije jasno na koje se rezerve odnosi ta poruka.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Darčijev je rekao da je uticaj Vašingtona na Kijev porastao do te mere da „Amerikanci sve više postaju direkktna strana u sukobu“.

Rojters podseća i da je Zapad je na rusku invaziju Ukrajine odgovorio ekonomskim, finansijskim i diplomatskim sankcijama bez presedana, uključujući zamrzavanje približno polovine ruskih zlatnih i deviznih rezervi, koje su pre početka invazije 24. februara vredele skoro 640 milijardi dolara.

SAD i njihovi evropski saveznici takođe su, prema podacima amričke administracije, zamrzli 30 milijardi dolara vrednu imovinu pojedinih ruskih tajkuna povezanih s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, uključujući njihove jahte, helikoptere, nekretnine i umetnine.

Komentari

Vaš komentar