Danska šalje Ukrajini „Harpun“ za odbranu obale Crnog mora

Svet 24. maj. 202200:11 > 00:1211 komentara
Podeli:
Izvor: Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTER

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin saopštio je u ponedeljak da će Danska poslati Ukrajini moderne raketne sisteme Harpun, koji se koriste protiv ratnih brodova. On je to rekao nakon virtuelnog sastanka gotovo 50 ministara odbrane zemalja iz sveta.

Ukrajina će dobiti sistem Harpun za odbranu obale Crnog mora, u kojem se nalaze ruski brodovi sa kojih ruske snage ispaljuju krstareće rakete.

Takođe, ruski brodovi blokirali su sav komercijalni pomorski saobraćaj ka ukrajinskim lukama.

Ostin je naveo da su se ministri usaglasili da počnu da snabdevaju Ukrajinu naprednijim oružjem. Italija, Grčka, Norveška i Poljska najavile su nove donacije artiljerije i municije.

"Stekli smo precizniji, zajednički osećaj o prioritetima Ukrajine i situaciji na bojnom polju. Mnoge zemlje doniraju neophodnu municiju za artiljeriju, sisteme obalske odbrane, tenkove i druga vozila. Druge su ponudile da sprovedu obuku", rekao je Ostin.

On nije hteo da kaže da li će SAD poslati Ukrajini tehnološki napredne pokretne bacače raketa, koje je ta zemlja tražila. Ostin je naveo da je ukupno oko 20 zemalja najavilo nove pakete vojne pomoći za Ukrajinu.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar