Danska će održati referendum za pridruživanje odbrambenoj politici EU

Svet 06. mar 202223:38
Podeli:
Mete Fredriksen
Izvor: Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

Suočena sa tenzijama sa Rusijom, danska vlada želi da se pridruži odbrambenoj politici Evropske unije i u tom cilju će 1. juna organizovati nacionalni referendum, izjavila je premijerka Mete Frederiksen.

„Nadamo se da će svi Danci podržati“ ukidanje „derogacije“, koja istorijski drži Dansku, inače članicu NATO, dalje od politike EU u vojnim pitanjima.

„Istorijska vremena zahtevaju istorijske odluke“, rekla je premijerka novinarima i dodala da se predviđa povećanje potrošnje za odbranu u narednih nekoliko godina.

Danska vlada je za sada odlučila da izdvoji sedam milijardi kruna (oko 940 miliona evra) u dodatna sredstva za odbranu u naredne dve godine.

Kao rezultat geopolitičkog preokreta izazvanog invazijom Rusije na Ukrajinu, Danska takođe namerava da „što pre postane nezavisna od ruskog gasa“, rekla je premijerka.

Predstojeći referendum biće deveto glasanje u Danskoj o evropskim pitanjima od ulaska u EU 1972. godine.

Nakon referendumskog odbijanja Ugovora iz Mastrihta juna 1992. godine, Kopenhagen je dobio derogacije u nekoliko oblasti, pre svega na jedinstvenu valutu, ali i na pravosudje, policiju i na odbranu.

Dobijene derogacije omogućile su vladi da organizuje novi referendum godinu dana kasnije, na koji su Danci rekli – da. Te derogacije moraju da budu ukinute referendumom.

Danci su u decembru 2015. na referendumu odbili jačanje saradnje sa Evropskom unijom u policijskom i bezbednosnom smislu, iz straha da će izgubiti suverenitet u pogledu imigracije.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.