Dan četvrti: Borbe u Harkovu i oko Donjecka, Ukrajina tvrdi – ubijeno 240 civila

Svet 27. feb. 202219:2130 komentara
Podeli:

Kolona ruske motorizovane pešadije ušla je rano jutros u grad Harkov. Za to vreme stanovnici drugog po veličini grada u Ukrajini su u skloništima ili u metro stanicama. Gradonačelnik Harkova Oleg Sinegubov tvrdi da je ruski prodor u grad odbijen i da ukrajinska armija ponovo potpuno kontroliše grad. Borbe se vode i u blizini Donjecka. Žrtve su bili civili.

„To je palo na kuću mog komšije, samo metar i po dalje od ograde. Pogodilo je gasovod i ostavilo tri, četiri rupe. Komšija je zadobio povrede glave. Zašto niko ne dolazi u pomoć“, pita se stanovnik Donjecka.

POVEZANE VESTI

Za to vreme, 30 kilometara od glavnog grada Kijeva, gori skladište nafte.

Ukrajinska strana tvrdi da je do sada ubijeno 240 civila i da je među njima bilo i dece. Kijev je zvanično podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu,

Predsednik Zelenski prvo je odbio da mesto za pregovore bude Minsk, jer Belorusiju smatra saučesnikom Rusije.

Međutim, Rusija je odbila pregovore u Budimpešti, Bakuu ili Istanbulu. Zelenski je prihvatio posredovanje beloruskog predsednika.

"Sinoć kasno sam počeo redom da zovem, neću vam reći imenom koga sve, ali gotovo sve koji su mi bili dostupni u ukrajinskoj eliti. Oni su u razgovoru pokušali mene da okrive za razvoj događaja, ali u suštini poručili su mi: stanite između nas i Rusa. Rekao sam im: Upravo to pokušavam od početka, od prvog dana", kazao je predsednik Brelorusije Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je garantovao bezbednost ukrajinskoj delegaciji.

"Dogovorili smo da će se ukrajinska delegacija sastati s ruskom bez prethodnih uslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, na području reke Pripjat. Aleksandar Lukašenko preuzeo je odgovornost za činjenicu da će u trenutku odlaska, pregovora i povratka ukrajinske delegacije, svi avioni, helikopteri i rakete postavljeni na teritoriji Belorusije ostati na zemlji", napisao je Zelenski na Tviteru.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je oficirima, posebno specijalnim jedinicama, koje učestvuju u operaciji u Ukrajini, povodom dana specijalnih jedinica. Izdao je i nova naređenja ministru odbrane i načelniku generalštaba.

"Uvažene kolege, kao što vidite, nisu zapadne zemlje jedine koje preduzimaju neprijateljske mere. Ne odnosi se to samo na ilegalne sankcije nego i na agresivne izjave najviših zvaničnika zemalja članica NATO saveza prema našoj zemlji. Stoga sam naredio Ministarstvu obrane i načelniku generalštaba da stave naše najjače oružje u najviši stepen pripravnosti", rekao je Putin.

Kako javlja CNN, pregovori slede u ponedeljak. Zapadni vojni posmatrači, međutim, kažu da bi tokom ponedeljka ili u utorak ruske snage mogle potpuno da okruže i izoluju Kijev, kao i ostale veće gradove.

Komentari

Vaš komentar