Crveni krst registruje zarobljenike iz Azovstala, Rusija kaže predalo se 1.730

Svet 19. maj. 202212:152 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Alexander Ermochenko

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je registrovao na stotine ukrajinskih ratnih zarobljenika, uključujući i ranjenike, iz čeličane Azovstal u Marijupolju. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se do danas iz čeličane predalo 1.730 ukrajinskih vojnika, među kojima je 80 ranjenika.

Međunarodni Crveni krst je naveo da je registracija zarobljenika počela u utorak, prema dogovoru Ukrajine i Rusije, i da ona ne vrši transport zarobljenika.

Proces registracije uključuje prikupljanje ličnih podataka, poput imena, datuma rođenja i najbližih srodnika, kako bi Crveni krst mogao biti u kontaktu sa familijama ratnih zarobljenika.

Crveni krst nije naveo tačan broj zarobljenika iz Azovstala, a rusko ministarstvo odbrane je u četvrtak saopštilo da se do danas predalo 1.730 ukrajinskih vojnika, među kojima je 80 ranjenika.

Rusko ministarstvo navodi da se samo za poslednja 24 sata iz fabrike Azovstal predao 771 vojnik, rekao je portparol tog ministarstva Igor Konašenkov. Dodao je da svi kojima je potrebno bolničko lečenje dobijaju pomoć u medicinskim ustanovama samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Novoazovsku i Donjecku.

Izvor : Reuters/ Handout/ Russian Defence Ministre

Na video materijalima ruskog ministarstva odbrane o predaji ukrajinskih vojnika, vide se i žene u vojnim uniformama.

Prema odredbama Ženevske konvencije, službenicima Crvenog krsta treba da bude omogućeno da sa zarobljenicima razgovaraju “bez svedoka” i posete im ne smeju biti “neopravdano ograničene”, saopštio je MKCK.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) saopštila je ranije da Crvenom krstu treba odmah omogućiti pristup zarobljenim vojnicima iz Azovstala. Zamenik direktora AI za Evropu i Centralnu Aziju Denis Krivošejev rekao je da postoje navodi o egzekucijama koje ruska vojske vrši u Ukrajini i da zarobljenike iz Azovstavla „ne sme snaći ista sudbina“.

Ruski državni tužilac ranije je tražio od Vrhovnog suda da označi azovski bataljon, koji je bio deo garnizona u Azovstalu, kao terorističku organizaciju.

Čeličana Azovstal bila je poslednja linija odbrane ukrajinskih snaga u Marijupolju.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar