CNN: Izveštaj o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani

Svet 14. jun. 202107:24 > 08:2649 komentara
Podeli:
Izvor: Prinstcreen/CNN

Američka vlada je proteklu sedmicu provela procenjujući izveštaj o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je francuska kompanija koja je delimično vlasnik i pomaže u radu upozorila na "neposrednu radiološku pretnju", objavio je CNN pozivajući se na američke zvaničnike i dokumenta u koja je imao uvid.

Upozorenje je uključivalo optužbu da je kineska uprava zadužena za bezbednost podizala prihvatljive granice za otkrivanje radijacije izvan nuklearne elektrane Taišan u provinciji Guangdong kako bi izbegla njeno zatvaranje, navodi se u pismu francuske kompanije „Framatome“ američkom Ministarstvu energetike u koje je CNN imao uvid.

Kako navodi CNN, uprkos alarmantnom obaveštenju, Bajdenova administracija veruje da taj objekat još nije na „kriznom nivou“, rekao je jedan od izvora.

O situaciji je razgovarano sa francuskom vladom i sopstvenim stručnjacima iz Ministarstva energetike, rekli su izvori. SAD su takođe bile u kontaktu sa kineskom vladom, rekli su američki zvaničnici, iako je obim tog kontakta nejasan.

Američka vlada je odbila da objasni šta se navodi u proceni, piše CNN i dodaje da je kompanija „Framatome“ kontaktirala SAD kako bi dobila mogućnost da koristi američku tehničku podršku ne bi li rešila problem u kineskoj nuklearnoj elektrani.

Komentari

Vaš komentar