Četvrte noći policijskog časa u Holandiji policija privela 131 osobu

Svet 27. jan. 202115:177 komentara
Podeli:
Holandija policijski čas
REUTERS/Stringer

Holandska policija saopštila je u sredu da je četvrta noć policijskog časa, uvedena zbog koronavirusa, prošla mirnije nego prethodne tri kada su zabeleženi neredi, prenosi Anadolija. Uprkos tome, policajci su priveli 131 osobu, uglavnom zbog kršenja javnog reda i mira.

„U utorak uveče bilo je mirnije tokom policijskog časa nego prethodnih noći“, navela je holandska policija.

Povezane vesti

Saopšteno je da je većina privedenih mlađa od 18 godina. Očekuje se da će pandemija biti ključno pitanje kampanje pre opštih izbora zakazanih za 17. mart.

Susedna Belgija izrazila je u sredu bojazan da bi se nemiri mogli proširiti zbog poziva na proteste protiv teške blokade zemlje i policijskog časa koji kruži na društvenim mrežama.

„Nasilne demonstracije koje su se dogodile u Holandiji očito su podstakle određene ljude da pozovu i u našoj zemlji na demonstracije protiv zdravstvenih mera“, saopšteno je iz kancelarije belgijske ministarke unutrašnjih poslova Anelis Verlinden.

Stotine demonstranata u gradovima, među kojima su Amsterdam i Ajndhoven, izašli su prethodnih dana na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo protiv novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Holandija je 12. januara proširila ograničenja do 10. februara zbog novog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i možda smrtonosniji.

Ograničenja su dodatno pooštrena 23. januara uvođenjem noćnog policijskog časa na nacionalnom nivou, od 21 do 4,30 sati ujutro, prvog od Drugog svetskog rata.

Građanima se savetuje da ostanu kod kuće i izlaze samo u kupovinu najneophodnijih namirnica, da dobiju medicinsku pomoć, odu na posao ili u školu ako rad ili učenje na daljinu nisu mogući.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar