Četiri osobe preminule tokom protesta u Vašingtonu, Pens osudio nasilje

Svet 07. jan. 202108:28 > 14:2144 komentara
Podeli:

Policija Vašingtona objavila je da su četiri osobe preminule tokom sinoćnjeg upada Trampovih pristalica u Kongres. Zasad su uhapšene 53 osobe, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom času.

Na Tviteru se oglasio američki potpredsednik Majk Pens.

„Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovde dogodilo i žalimo zbog gubitka života, kao i povreda koje su pretrpeli oni koji su branili Kapitol. Mirni protest je pravo svakog Amerikanca, ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerisati. Oni koji su uključeni u njega biće strogo sankcionisani u skladu sa zakonom“, poručio je Pens.

Tramp je u decembru pozvao na protest 6. januara

Haos u američkom Kongresu otkrio je da je predsednik Donald Tramp svoje pristalice nedeljama potpirivao lažnim optužbama o ukradenim izborima što je kulminiralo napadom na zgradu koja predstavlja američku demokratiju.

Tramp, koji odbija da prizna izborni poraz, više je puta svoje pobornike pozvao da dođu u Vašington na dan kad Predstavnički dom i Senat planiraju da potvrde pobedu Džo Bajdena.

“Statistički je nemoguće da smo izgubili izbore”, tvitovao je Donald Tramp 20. decembra. “Veliki protest u DC-ju 6. januara. Budite tamo, budite divlji!”.

Izvor : REUTERS/Shannon Stapleton

Odazvali su se u hiljadama kako bi poslušali predsednika koji im je kazao da marširaju prema Kapitolu kako bi iskazali svoj gnev i pritisnuli predstavnike Kongresa da odbace rezultate.

Pozvao ih je da se “bore”.

“Nikad nećemo odustati, nikad nećemo priznati poraz”, vikao je Tramp i izazvao oduševljenje u gomili kad je demokratske pobede nazvao “eksplozijom sranja”.

Niti sat kasnije, mašući Trampovim zastavama stigli su do Kapitola. Probili su policijske blokade, upali u zgradu i provaljivali u prostorije predstavnika Kongresa.

Komentari

Vaš komentar