Četiri ministra u Vladi Zimbabvea preminula od posledica koronavirusa

Svet 24. jan. 202117:211 komentar
Podeli:
REUTERS/Philimon Bulawayo

Četiri ministra u Vladi Zimbabvea umrla su od koronavirusa, a tri u poslednje dve nedelje, što ukazuje na naglo širenje zaraze u toj južnoafričkoj zemlji.

Uz tri ministra, nedavno je umrlo još nekoliko poznatih političara i javnih ličnosti.

Opozicija optužuje vlast da koristi pandemiju kao oružje, tako što njene poslanike i druge kritičare hapsi i drži u prepunim zatvorima, gde se infekcija lako prenosi.

Kritičari optužuju vladu i da zanemaruje javne bolnice, gde mnogi zaraženi koronavirusom ne mogu da dobiju kiseonik koji im je potreban da prežive.

Mnogi pripadnici elite leče se na skupim privatnim klinikama ili u inostranstvu.

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva rekao je da vlada još razmatra koju vakcinu da kupi.

Zimbabve je, kao i mnoge druge afričke zemlje, u početku imao malo registrovanih infekcija, ali je nedavno došlo do skoka broja zaraženih.

Mnogi strahuju da je novi soj koronavirusa, koji se znatno brže širi, ušao u zemlju kada su se desetine hiljada njenih građana vratili kući za praznike iz Južne Afrike, gde žive i rade.

Zimbabve, zemlja sa 15 miliona stanovnika, do sada je prijavila 31.000 registrovanih infekcija i 974 smrtna ishoda od koronavirusa, dok je početkom decembra imala oko 10.000 zaraženih.

Mnogi ljudi se ne testiraju i ne idu u bolnice kada im nije dobro, navodi udruženje lekara i dodaje da u nekim danima gotovo polovina smrtnih ishoda bude van bolnica.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar