Češki tužilac: Agenti koji su otrovali Skripalja stoje iza eksplozije municije

Svet 19. apr 202120:489 komentara
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov

Iza eksplozije municije u Češkoj 2014. stoje isti ruski agenti osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, ali municija je trebalo da eksplodira van Češke, saopštio je češki vrhovni tužilac Pavel Zeman.

„Istraga ima veći broj dokaza, ali razumljivo ne možemo da ih objavimo pošto je u toku“, rekao je Zeman na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Povezane vesti

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je slučaj veoma komplikovan, ali da nije u pitanju čin državnog terorizma.

„Bio je to napad na robu u vlasništvu bugarskog trgovca oružjem. Znači Rusija nije napala Češku. Agenti su napali robu bugarskog trgovca, njegovu municiju“, rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

Češki premijer naglasio je da je neprihvatljivo da agenti izvode takve operacije na teritoriji drugih suverenih država.

„Neprihvatljivo je da su agenti izveli operaciju koju su zabrljali. Žao mi je što su poginula dvojica naših sugrađana“, kazao je češki premijer.

Prema saznanjima češke istrage, prva eksplozija municije koju se spremao da odveze bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev, 16. oktobra 2014. u kojoj su poginule dve osobe, bila je preuranjena, dok se druga eksplozija 3. decembra odigrala prema planu.

Iako je Babiš obećavao da će vlada objaviti izveštaj iz istrage policije i češke bezbednosne službe BIS o umešanosti ruskih agenata GRU u te eksplozije, na osnovu čega je Češka odlučila da protera 18 ruskih agenata GRU i SVR iz ruske ambasade u Pragu, rekao je da nije moguće objaviti ceo taj poverljiv izveštaj.

Pored toga što je u subotu Češka proterala 18 diplomata iz ruske ambasade u Pragu i danas su napustili Češku, vlada je odlučila da isključi rusko preduzeće Rosatom, za čije učešće je lobirao predsednik Češke Miloš Zeman, iz budućeg tendera za dogradnju češke nuklearne elektrane Dukovani.

„Nećemo kontaktirati Rosatom. Ministri su se danas jednoglasno složili da tzv. bezbednosni upitnik pred tender pošalju potencijalnim partnerima iz Francuske, Južne Koreje i SAD. Investitor, poludržavni ČEZ, kompanijama će poslati upitnik do 30. aprila“, kazao je ministar industrije, trgovine i saobraćaja Karel Havliček.

Nove dokaze u istrazi eksplozije municije i oružja u vojnim magacinima u Vrbjeticama pre sedam godina najviši češki zvaničnici, ali delimično i mediji, imali su od 7. aprila, a u subotu je Češka odlučila da protera 18 ruskih diplomata, sve za koje ima pouzdana saznanja da su agenti GRU i SVR sa diplomatskim pokrićem.

Rusija je odlučno odbila optužbe da bi njeni agenti bili umešani u eksploziju, optužila je Češku za lažne vesti i provokaciju iza koje stoje SAD i odgovorila proterivanjem 20 čeških diplomata iz ambasade u Moskvi, u kojoj je sada ostao samo ambasador i konzularno odeljenje i praktično je paralisana.

Češka je povodom diplomatskog rata sa Rusijom zatražila podršku saveznika u Evropskoj uniji i NATO i dobila je, ali EU nije za sada na današnjem video-sastanku šefova diplomatija članica EU na kojem je raspravljano i o aferi Vrbjetice donela konkretnu odluku o koordiniranom proterivanju ruskih diplomata, kao što je učinjeno u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom posle napada na Skripalja.

Komentari

Vaš komentar