Češka vlada odlučila da vakcinisanima u javnoj upravi dodeli još dva dana odmora

Svet 30. jul 202113:482 komentara
Izvor: Pixabay

Češka vlada usvojila je predlog da se svim zaposlenima u državnoj i javnoj upravi koji se vakcinišu protiv kovida-19 dodele dva dodatna dana za godišnji odmor, javljaju agencije.

Pročitajte još:

Češki mediji navode ocenu premijera Andreja Babiša da to neće opteretiti državnu kasnu.

Ta mera, doneta u dogovoru sa sindikatima, odnosi se na sve zaposlene koji su vakcinisani od 1. januara, a dva dodatna dana godišnjeg odmora mogu da iskoriste do kraja ove godine.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je kako „nije uspeo da nađe druge načine“ da zaposlenike u državnoj upravi motiviše na vakcinaciju.

„Neki će možda to kritikovati i reći da je nepravedno, ali ja mislim da je pravedno“, rekao je Babiš i pozvao privatne firme da ponude slične podsticaje radnicima.

„Svaki dobar poslodavac i vlasnik preduzeća svestan je da mora zaštititi radnike. U suprotnom će zaraženi radnici završiti u karantinu, što može imati loše posledice za firmu“, rekao je Babiš, inistirajući da je vakcinacija „glavni zadatak“.

„Imamo dovoljno vakcina. Mi prodajemo vakcine „, rekao je Babiš, nagašavajući da „vakcinacija nije političko pitanje“, objavio je portal idnes.cz.

Babiš je ocenio i da „da dva slobodna dana za zaposlene neće biti teret za državnu kasu“.

„Moj predlog se zasniva na informacijama koje sam dobio od privatnog sektora“, rekao je Babiš,

Od 10,6 miliona stanovnika Češke u potpunosti je vakcinisano oko 4,7 miliona, a među protivnicima vakcina je i bivši šef države Vaclav Klaus.

Komentari

Vaš komentar