Češka proteruje 18 ruskih diplomata zbog eksplozije municije 2014. godine

Svet 17. apr. 202121:07 > 18. apr. 2021 16:3013 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/David W Cerny/File Photo

Češka je proterala 18 ruskih diplomata zbog sumnje da su oficiri ruske službe GRU bili umešani u eksploziju magacina municije u Vrbjeticama u Češkoj u jesen 2014. godine, kada su poginula dva čoveka.

Vicepremijer Jan Hamaček koji privremeno obavlja i funkciju ministra spoljnih poslova, obavestio je ruskog ambasadora da 18 diplomata iz ruske ambasade mora da napusti Češku u roku od 48 sati.

Proterani su svi zaposleni u ambasadi Rusije u Pragu koji su, prema češkim saznanjima, ruski obaveštajci iz službi GRU i SVR.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Češka suverena zemlja i da na ta saznanja „bez presedana“, mora da reaguje.

„Na osnovu nedvosmislenih dokaza iz istrage naših bezbednosnih snaga moram da konstatujem da postoji osnovana sumnja da su oficiri ruske tajne službe GRU umešani u eksploziju magacina sa oružjem u Vrbjeticama 2014. godine“, kazao je Babiš.

Premijer je dodao da je obavestio i češkog predsednika Miloša Zemana i da se i on složio sa odlukom o proterivanju ruskih diplomata.

Prva eksplozija u magacinima oružja u Vrbjeticama na jugu Češke dogodila se 16. oktobra 2014. godine i tada su poginule dve osobe, a zatim je eksplodirala municija u još jednom magacinu 3. decembra iste godine.

Vicepremijer Hamaček trebalo je u ponedeljak da putuje u Moskvu da pregovara u nabavci vakcina Sputnjik V ali mu tu posetu premijer Babiš u poslednjem trenutku nije dozvolio.

On je rekao danas novinarima da se Češka nalazi sada u sličnoj situaciji kao Velika Britanija u slučaju pokušaja trovanja 2018. godine.

Češka će objaviti poverljivi dokument

Češka vlada će skinuti oznaku strogo poverljivo i sutra objaviti izveštaj češke bezbednosne službe BIS i dokaze za osnovanu sumnju da su agenti ruske službe GRU umešani u eksplozije municije u magacinima u Vrbjeticama 2014, zbog kojeg su češke vlasti proterale 18 diplomata iz ruske ambasade u Pragu.

„Dokument će razmotriti vlada u ponedeljak zato što ga ostali ministri nisu videli. Vlada će skinuti oznaku poverljivo pa javnost može sama da stvori sliku“, kazao je danas češki premijer Andrej Babiš.

Novi dokazi da su u eksplozije municije pre sedam godina u kojima su život izgubila dva čoveka umešana dvojica agenata GRU, inače već osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine u Velikoj Britaniji, biće tema sastanka šefova diplomatija članica Evropske unije u ponedeljak, potvrdio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Češki vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova a privremeno i spoljnih poslova Jan Hamaček češkom javnom tv servisu ČT rekao je danas da je češka istraga dve eksplozije u Vrbjeticama u oktobru i decembru 2014. od početka znala za dvojicu Rusa i tragala je za njima ali to da su oni agenti GRU pokazala je tek afera oko pokušaja trovanja Skripalja u Solsberiju nekoliko godina kasnije.

Komentari

Vaš komentar