Česi vakcinisani protiv korone u Srbiji ne mogu da koriste olakšice

Svet 15. maj. 202111:4911 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/David W Cerny

Česi vakcinisani prvom dozom vakcine pre najmanje 22 dana od danas mogu da putuju u Nemačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Poljsku, za nedelju dana verovatno i Slovačku, a od ponedeljka imaće i neke druge olakšice, međutim to ne važi za češke građane vakcinisane u Srbiji i inostranstvu.

I pre zajedničkog kovid-19 pasoša u Evropskoj uniji koji se očekuje početkom jula zemlje Srednje Evrope dogovorile su se da omoguće uzajamno putovanja svojih vakcinisanih građana i priznaju nacionalne potvrde o vakcinaciji.

„Za nas je sada prioritet da dogovorimo slične uslove putovanja i za omiljene destinacije naših turista, recimo u Hrvatsku ili Grčku“, kazao je u petak šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.

Zemlje van EU po rečima češkog ministra spoljnih poslova moraju da sačekaju i doći će eventualno na red tek posle uvođenja evropskog kovid-19 pasoša.

Makar prva doza vakcine prema planovima češke vlade trebalo bi da olakša Česima i strancima i druge aktivnosti bez potrebe da imaju PCR test, recimo od ponedeljka, kada se otvaraju bašte restorana i kafića ili neke kulturne i sportske manifestacije.

Međutim, Česi koji su u nestašici vakcina kod kuće u proleće krenuli da se vakcinišu u inostranstvu, recimo u Srbiji, ništa od tih olakšica neće moći da koriste, jer Češka priznaje samo češke sertifikate i potvrde i sada i iz onih zemalja iz okruženja sa kojima je postigla sporazum.

Ministar zdravlja Petr Arenberger insistira na tome da strane potvrde o vakcinaciji Češka ne može da prizna zato što ne može da proveri da li su lažne ili prave a Europol je već upozorio na novi biznis sa lažnim potvrdama o testovima i vakcinaciji.

U apsurdnoj situaciji u Češkoj su i stranci koji tu rade i žive ali nemaju češko javno zdravstveno osiguranje, pošto oni po zakonu ni ne mogu da se registruju za vakcinaciju u Češkoj a vakcine iz inostranstva im češke vlasti ne priznaju.

Gorući problem sa diplomatama češko MSP je moralo da rešava tako što je na kraju za njih napravilo posebnu listu i izuzetak da mogu da se vakcinišu u Češkoj.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar