Čeličana Azovstal – poslednja linija ukrajinskog otpora u Marijupolju

Svet 20. apr 202215:4412 komentara
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Čeličana Azovstal, ogromna fabrika koja se proteže na 10 kvadratnih kilometara u jugoistočnom ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, postala je poslednja linija otpora Ukrajinaca u tom gradu koji je već nedeljama pod opsadom ruskih snaga.

Napravljena 1933, bila je jedna od najvećih metarulških fabrika u Evropi, ispumpavajući više od četiri miliona tona sirovog čelika svake godine, čineći Marijupolj izuzetkom u regionu Donbasa, koji se tradicionalno oslanjao na ugolj kao pokretača svoje ekonomije, piše BBC.

Povezane vesti

Međutim sada, dok ruske snage polako napreduju ka srcu Marijupolja, ovaj prostrani kompleks su zaposeli ukrajinski vojnici, uključujući borce iz azovskog bataljona, kontroverzne jedinice nacionalne garde, sa vezama sa krajnjom desnicom.

To mesto je ispresecano masom tunela i radionicama i omogućava prirodnu odbranu ukrajinskim vojnicima.

Zvaničnik iz otcepljene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin kazao je za rusku novinsku agenciju Ria Novosti da praktično „ispod fabrike postoji ceo grad“.

Rusija bombarduje fabriku iz artiljerijskog naoružanja i iz vazduha. Moskva je do sada dva puta pozvala ukrajinske vojnike da se predaju, što oni odlučno odbijaju.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je, međutim, da Rusi gađaju fabriku razbijačima bunkera, ogromnim bombama pravljenim da probiju debeli čelični oklop i neutrališu mete pod zemljom.

Marijupolj je glavna trgovinska luka u Ukrajini, sa 450.000 stanovnika i ključan grad na kopnenoj ruti Rusija-Krim.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar