Cela Poljska se vraća u lokdaun

Svet 17. mar. 202116:4411 komentara
Podeli:
Varšava, Poljska
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski saopštio je da se cela Poljska vraća u lokdaun, a ne više samo pojedinačno regioni, zbog velikog povećanja broja novozaraženih koronavirusom, kao i broja hospitalizovanih.

„Praktično u celoj zemlji vidimo da se stanje pogoršava. Nemamo više prostor da uvodimo restrikcije samo po regionima. Jedino rešenje je da se restrikcije uvedu u celoj Poljskoj. Brine nas koliko se intenzivno ljudi kreću po republici. Apelujem da se pređe na rad od kuće. Pooštravanje mera stupiće na snagu 20. marta, a trajaće do 9. aprila“, izjavio je na konferenciji za novinare Njedjelski.

Ovo novo zatvaranje znači za decu vraćanje na onlajn nastavu, u celoj zemlji zatvaraju se hoteli, bioskopi, pozorišta, bazeni, saune i sportski objekti, kao i restrikcije za tržne centre.

Povezane vesti

„Glavni razlog je britanska mutacija koronavirusa. Najnoviji podaci govore da je njen udeo među zaraženima već 52 odsto. Ludački ubrzani tempo širenja. Analize nam pokazuju pogoršanje situacije praktično u celoj zemlji. U nekim regionima se ostvaruju crni scenariji“, rekao je poljski ministar zdravlja.

Njedjelski je upozorio da ako epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava postoji još nekoliko oštrijih sanitarnih mera koje bi mogle da se uvedu, a ministar je takođe već zatražio da regionalne vlasti u vojvodstvima u roku od nedelju dana pretvore još 8.000 ležajeva u ležajeve za kovid-19 pacijente.

Ministar je kazao da su svi preneraženi što je ponovo pređena psihološka granica od 25.000 novozaraženih za 24 časa, kada su testovi u utorak otkrili 25.052 nova slučaja a tokom prethodna 24 časa preminula su 453 kovid-19 pacijenta.

U bolnicama u Poljskoj je trenutno 21.511 kovid-19 pacijenata, a u teškom stanju, na respiratorima, najviše od početka pandemije pre godinu dana – njih 2.193.

Ministar Njedjelski upozorio je još sinoć u parlamentu da Poljsku čeka teških mesec dana, pošto kreće treći talas, a poljski epidemiolozi očekuju njegovu kulminaciju krajem marta i početkom aprila.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar