Čavušoglu: Rusija i Ukrajina ostvarile napredak u pregovorima, sporazum je blizu

Svet 20. mar 202216:1710 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov

Turska je navela da su Rusija i Ukrajina ostvarile napredak u pregovorima o okončanju ruske invazije i da su blizu sporazuma.

„Naravno nije lako uspeti da se dogovorite dok rat traje, dok se civili ubijaju, ali želimo da kažemo da dinamika napreduje“, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, prenela je turska agencija Anadolija.

„Vidimo da su strane blizu dogovora“, rekao je on.

Čavušoglu je ranije ove nedelje bio u poseti Rusiji i Ukrajini. Turska, zemlja članica NATO, nastoji da posreduje između Moskve i Kijeva i odbija da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Turska je uspela da održi kontakte sa obe zemlje i prošle nedelje je u Antaliji primila ministre spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, i to je bio njihov prvi sastanak od početka sukoba 24. februara.

Prema Čavušogluu, Turska je u kontaktu sa timovima pregovarača dve zemlje. Ona ipak nije otkrila detalje pregovora zato što, kako je navedeno, igra ulogu poštenog posredinka.

U razgovoru za dnevnik Hurijet portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin je rekao da dve strane pregovaraju o šest tačaka – neutralnost Ukrajine razoružanje i bezbednosne garancije, takozvana denacifikacija, povlačenje prepreka za upotrebu ruskog jezika u Ukrajini, status separatističke regije Donbas i status Krima koji je Rusija pripojila 2014.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je pozive za mir i zatražio od Rusije ozbiljne pregovore za okončanje invazije.

„Vreme je da se sastanemo, vreme je da razgovaramo, vreme je da vratimo teritorijalni integritet i pravdu za Ukrajiinu“, rekao je Zelenski u subotu u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Turska je saopštila da je spremna da bude domaćin sastanka Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Radimo danonoćno za mir“, rekao je Čavušoglu.

Komentari

Vaš komentar