Čavušoglu: Finska i Švedska moraju da prestanu da podržavaju terorističke grupe

Svet 15. maj. 202216:579 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria/File Photo

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u nedelju da Švedska i Finska moraju da prestanu da podržavaju terorističke grupe u svojim zemljama, da pruže jasne bezbednosne garancije i ukinu zabranu izvoza Turskoj ako žele da Ankara podrži njihovo članstvo u NATO.

Govoreći nakon sastanka ministara inostranih poslova NATO u Berlinu Čavušoglu je rekao da se sastao sa svojim švedskim i finskim kolegama i da svi pokušavaju da odgovore na zabrinutost Turske.

On je dodao da Turska nikome ne preti niti ima koristi od trenutne situacije, ali je posebno govorio o podršci Švedske kurdskoj militantnoj grupi PKK, koju Turska, Evropska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Finska je u nedelju potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u NATO, a očekuje se da će Švedska slediti njihov primer, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Međutim, zabrinutost Turske može biti prepreka, jer svaka odluka o pristupanju NATO zahteva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

„Ovde apsolutno moraju postojati bezbednosne garancije. Moraju prestati da podržavaju terorističke organizacije“, rekao je Čavušoglu turskim novinarima u Berlinu.

Turski šef diplomatije je dodao da Švedska i Finska moraju da ukinu zabranu izvoza nekih proizvoda svoje odbrambene industrije u Tursku.

Čavušoglu tvrdi da Finska i Švedska podržavaju terorizam

„Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije pretnja, to nisu pregovori u kojima pokušavamo da nametnemo svoje interese“, rekao je on.

„Ovo takođe nije populizam. Ovde se očigledno radi o podršci dve potencijalne zemlje članice terorizmu i mi smo podelili svoja jasna zapažanja o tome“, dodao je on.

Turski predsednik Tajip Erdogan iznenadio je u petak saveznike u NATO i skandinavske zemlje kada je rekao da Turska ne može da podrži proširenje jer su Finska i Švedska „dom za brojne terorističke organizacije“, ali je njegov portparol u subotu rekao da Turska nije zatvorila svoja vrata.

Čavušoglu je ponovio da se Turska, koja je ušla u NATO pre 70 godina, ne protivi politici otvorenih vrata.

On je rekao da su razgovori sa švedskim i finskim kolegama bili dobri i da su dali sugestije za otklanjanje legitimnih zabrinutosti koje će Turska razmotriti.

Turski ministar spoljnih poslova je napomenuo da im je pružio dokaze da u njihovim zemljama žive teroristi.

Čavušoglu je ponovo ukazao na nepoštovanje Švedske prema stavu Ankare, napominjući da se tokom vikenda u Stokholmu održavaju sastanci PKK.

Komentari

Vaš komentar