Nema naznaka smirivanja izraelsko-palestinskog sukoba

Svet 18. maj. 202107:25 > 23:0010 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mohammed Salem

Međunarodna nastojanja da se okončaju izraelski udari iz vazduha na pojas Gaze i palestinsko raketiranje Izraela nastavljaju se danas, ali nema znakova smirivanja sukoba koji su ušli u drugu nedelju. Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećao se na 217, uključujući 63 dece i 36 žena, a broj ranjenih je dostigao 1.500.

Od početka novog „talasa nasilja“ u odnosima između jevrejske države i palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi 10. maja do danas, poginulo je najmanje 229 ljudi, većinom Palestinaca.

Savet bezbednosti UN sastao se danas četvrti put, dok SAD još odbijaju usvajanje saopštenja u kome se poziva na „okončanje nasilja“.

Brisel će takođe razmotriti sukob koji se nastavlja, najsmrtonosniji od rata u Gazi od 2014. godine, na hitnoj video konferenciji evropskih ministara spoljnih poslova.

Predsednik SAD Džozef Bajden je kasno sinoć izrazio „podršku“ za prekid vatre u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Povezane vesti:

Bela kuća je rekla da je Bajden, u vreme kada jačaju zahtevi njegove Demokratske stranke za momentalni prekid vatre, ponovio čvrstu podršku za pravo Izraela na samoodbranu protiv nasumičnih raketnih napada. On se, međutim, tim zahtevima nije pridružio, konstatuje AP.

U međuvremenu sukobljene strane ne slušaju pozive da uspostave prekid vatre i premijer Netanjahu je sinoć najavio „nastavak udara na teroritičke ciljeve“.

Tokom noći nastavljeni su napadi na palestinsku enklavu i izraelski borbeni avioni su ispalili nekoliko raketa na zgrade u gradu Gazi.

U bombardovanju dan ranije pogođene su kancelarije katarskog Crvenog polumeseca i klinika gde se skeniraju oboleli od kovida-19 na toj siromašnoj palestinskoj teritoriji, koja je pod blokadom Izraela skoro 15 godina.

Izraelska vojska zabeležila je 90 raketnih napada od ponedeljka u pravcu izraelske teritorije i napala „65 terorističkih meta iz 62 borbena aviona“ u pojasu Gaze, gde živi oko dva miliona stanovnika.

Od početka sukoba 10. maja 3.440 raketa je ispaljeno, a oko 90 odsto je presreo izraelski sistem protivraketne odbrane, kako navodi vojska.

Uz bezbednosnu krizu Gazi preti humanitarna kriza, jer je gotovo 40.000 ljudi raseljeno i 2.500 stanovnika je ostalo bez krova nad glavom u izraelskom bombardovanju.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom zapretio je novim raketiranjem u pravcu Tel Aviva, ako izraelske vazduhoplovne snage ne prestanu da gađaju civile, dok ispaljuje desetine raketa na jug Izraela. Vojska je rekla da gađala takozvani „metro“, podzemne tunele u Gazi, za koje tvrdi da služe za dostavljanje oružja i gde se kriju komandiri Hamasa.

 

Komentari

Vaš komentar