Britanski obaveštajac: Putin igra poker, ne šah

Svet 26. jan. 202219:105 komentara
Podeli:
Izvor: MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / AFP

Zbog čega ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da ostavi Ukrajinu na miru, možda jer to zapravo ne može, ocenio je bivši šef britanske spoljne obaveštajne službe MI6 Aleks Janger i dodao da Putin igra poker, ne šah.

Kako je večeras preneo Glas Amerike, Janger je rekao da ne vidi scenario u kojem se Putin povlači, u situaciji kada su sve veći strahovi od ruske invazije Ukrajine.

„Ne vidim kako će se povući, a istovremeno i zadovoljiti očekivanja koja je sam postavio“, rekao je Janger u intervjuu za američku televizijsku mrežu Ej Bi Si (ABC).

Ocenio je i da Putin „igra poker, a ne šah“, kako bi stvario različite opcije za sebe.

Britanski zvaničnici su ranije ocenili da unutar Ukrajine već postoje saradnici ruske vojske koji učestvuju u tekućim akcijama u zemlji.

Ukrajinska bezbednosna služba je takodje saopštila da u zemlji postoji grupa sabotera koji planiraju napade u graničnim oblastima, a kojima upravljaju ruske specijalne snage.

Pentagon je ranije optužio Rusiju da planira da iscenira napad na stanovnike Ukrajine koji govore ruski i da to onda iskoristi kao izgovor za upad u Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju na Ukraijinu, uprkos tome što je rasporedila više od 100.000 vojnika duž granice. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Zapad pravi „histeriju“ i da nema plana da se krene na Ukrajinu.

Ipak, budući da tenzije na istoku Evrope rastu, zapadni analitičari i diplomate pribojavaju se da će geopolitički sukob doći dotle da će biti nemoguće izbeći konflikt na terenu, a Putin je sebe doveo u poziciju kada nema nazad, dodaje VoA.

Putin je pokušavao da ojača uticaj Rusije u istočnoj Evropi posle Hladnog rata. Ključni element tog projekta je zadržavanje uticaja nad Ukrajinom i sprečavanje Kijeva da uđe u NATO.

Komentari

Vaš komentar