Kobasice izazvale raspravu Makrona i Džonsona oko Severne Irske

Svet 13. jun. 202115:39 > 16:294 komentara
Podeli:
Izvor: Stefan Rousseau/Pool via Reuters

Britanski zvaničnici optužili su lidere Evropske unije da zastupaju "uvredljiv" stav da Severna Irska nije u potpunosti deo Velike Britanije, što je stavilo senku na samit G7.

Britanija i EU se ne slažu u vezi trgovinskih sporazuma posle Bregzita kojim će biti između ostalog zabranjen izvoz mlevenog mesa i kobasica u Severnu Irsku. Spor podiže političke tenzije u Severnoj Irskoj, gde se pojedini građani izjašnjavaju kao Britanci, a drugi kao Irci.

Povezane vesti:

Britanski mediji su javili da je premijer Boris Džonson pitao francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom sastanka u engleskom letovalištu Karbis Bej kako bi se osećao kad kobasice iz Tuluza ne bi mogle da se transportuju u Pariz. Makron je odgovorio da poređenje nije dobro jer su Pariz i Tuluz deo iste zemlje.

Iz francuskog predsedništva nisu demantovali Makronovu izjavu. Rekli su da ona samo pokazuje „da se Tuluz i Pariz nalaze na jedinstvenoj geografskoj teritoriji, a Severna Irska na ostrvu. Predsednik je želeo da naglasi da je situacija sasvim drugačija i da nije prikladno držati se takve vrste poređenja“.

Britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab rekao je da je ideja da Severna Irska nije sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva „ne samo uvredljiva, već ima i konkretan uticaj na zajednice u Severnoj Irskoj, izaziva veliku zabrinutost“.

„Možete li da zamislite da li smo razgovarali o Kataloniji, flamanskom delu Belgije, severnoj Italiji, Korzikanskoj Francuskoj, kao o različitim državama“, rekao je Rab za Skaj njuz.

Velika Britanija i EU su u diplomatskom sukobu oko trgovinskih aranžmana u Severnoj Irskoj, jedinim delom Velike Britanije koji se kopnom graniči sa Unijom.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o „protokolu o Severnoj Irskoj“ o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Severna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

Komentari

Vaš komentar