Britanske vlasti pokrenule istragu protiv Kamerona zbog lobiranja

Svet 12. apr. 202123:201 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Simon Dawson

Britanske vlasti pokrenule su istragu o skandalu u vezi sa lobiranjem u koji je umešan bivši premijer Dejvid Kameron.

Vlasti su saopštile da su zatražile pokretanje nezavisne istrage o kompaniji „Grinsil kapital“, za koju je Kameron radio nakon odlaska iz Dauning strita.

Povezane vesti:

Mek Blejn, portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, rekao je da će istragu predvoditi advokat Najdžek Bordman, koji će ispitati dobijene ugovore i na koji su način poslovni predstavnici sarađivali sa administracijom.

Agencija AP navodi da je Kameron lobirao kod zvaničnika vlasti, uključujući ministra finansija Rišija Sunaka i ministra zdravlja Meta Henkoka u ime „Grinsila“, koji je propao prošlog meseca, čime je ugroženo više hiljada radnih mesta u čeličani čiji je rad finansirala ova firma.

Bivši britanski premijer Gordon Braun zatražio je uvođenje petogodišnje zabrane ministrima da lobiraju.

Međutim, poslanik britanskog parlamenta Bernard Dženkin, koji je predvodio istragu o vezama između vlasti i firmi, smatra da je jedini način za borbu protiv ovog problema da aktuelni ministri i državni službenici prijave neprimereno ponašanje lobista.

Britanski mediji počeli su da izveštavaju o Kameronovom radu u „Grinsilu“ nakon što je, zbog propasti kompanije, vlasnik čeličane „Liberti stil“, gde je zaposleno 5.000 radnika, zatražio pomoć od vlasti. „Grinsil“ je bio jedan od ključnih finansijera čeličane.

Komentari

Vaš komentar